La Covid-19 s'ha cobrat 3.560 vides a la Comunitat Valenciana, el 26% l'últim mes

Les defuncions registrades en la tercera onada, 947, augmenten a un ritme superior al de les de la primera.

La Covid-19 s'ha cobrat 3.560 vides a la Comunitat Valenciana, el 26% l'últim mes
La Covid-19 s'ha cobrat 3.560 vides a la Comunitat Valenciana, el 26% l'últim mes

Des que va començar la pandèmia, el coronavirus ha causat la mort de 3.560 valencians i valencianes. El 26,6% d'aquestes defuncions s'han registrat des que va començar la tercera onada, el passat 15 de desembre. En 33 dies, s'han notificat 947 morts, 41 defuncions més que en el mateix període de temps de la primera onada.

Tot i que aquest dissabte la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat noves xifres rècord tant de contagis com d'hospitalitzacions, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el sistema sanitari valencià pot continuar atenent amb garanties tant els pacients Covid com els malalts amb patologies greus o inajornables.

A conseqüència de les celebracions de Nadal i Cap d'Any, aquest dimarts s'ha registrat un nou pic de morts diàries. La corba de defuncions, el paràmetre que més tarda a créixer de tots els que mesuren l'evolució de la Covid-19, s'ha disparat i a la Comunitat Valenciana cada trenta minuts aproximadament mor una persona a causa del coronavirus.

Així doncs, el ritme en què augmenten les morts ara és superior al de l'inici de la pandèmia. Tot i que la segona onada va sumar menys morts (1.139) que la primera (1.474), les mesures contra la Covid-19 en vigor no són tan restrictives com les de març i abril, quan es va decretar el confinament domiciliari.

Rècord d'ingressos en UCI

Quant a les hospitalitzacions, aquest dissabte s'han tornat a registrar xifres rècord tant en planta com en les unitats de cures intensives, amb 3.216 pacients Covid, 467 en situació crítica. La pressió assistencial del sistema sanitari valencià és la més elevada de tota la pandèmia, amb el percentatge d'ocupació hospitalària més alt de tot l'estat espanyol.

Tenint en compte l'evolució del ritme de contagis, la possibilitat que la sanitat valenciana se sature “està present”, segons ha informat el cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva a À Punt Notícies aquesta setmana.

Puig i Illa descarten un nou confinament

Malgrat que tant veus expertes com dos socis de govern, Compromís i Podem, han demanat un nou confinament parcial o domiciliari, el president Ximo Puig ha rebutjat ambdues opcions aquesta setmana perquè l'estat d'alarma no ho contempla.

En aquesta línia, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat aquest dissabte un nou confinament domiciliari per a combatre la tercera onada de la pandèmia, ja que considera que “l'estat d'alarma ha funcionat i funciona”.

En referència a les autonomies que han demanat que s'amplie l'horari del toc de queda, Illa ha afirmat que “si cal canviar aquesta franja horària” es decidirà amb totes les autonomies en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

També et pot interessar