La Covid-19 causa pèrdues de vora 65 milions al camp i les explotacions ramaderes valencianes

El tancament dels locals de restauració provoca un descens “alarmant” de vendes de corder, caprí i boví.

Imatge d'arxiu d'un ramat d'ovella guirra
Imatge d'arxiu d'un ramat d'ovella guirra / À Punt

El coronavirus també està repercutint negativament en el camp i les explotacions ramaderes, on la Unió de Llauradors estima pèrdues inicials de més de 64,7 milions d’euros. Els perjudicis econòmics arriben als 22,1 milions en les comarques del sud i s’estima que el mateix import es registrarà en les del nord, mentre que en les comarques del centre han perdut 20,4 milions d’euros.

El sindicat agrari afirma que els sectors més perjudicats són aquells els que tenen la seua principal clientela en sectors no essencials, que han suspés la seua activitat a causa de l’estat d’alarma. En aquest sentit, els ramaders que comercialitzen oví-caprí han perdut vora 30 milions d’euros, mentre que els viveristes i productors de flors i plantes ornamentals estan tenint pèrdues per valor d’uns 25 milions d’euros.

En aquest sector, s’inclou el cultiu de la palma tan típic d'aquests dies, i que entre març i maig concentren vora el 75% de les vendes anuals. El sector s'ha vist especialment afectat per la suspensió de festes com les Falles, la Magdalena, les processons de Setmana Santa, o les Fogueres, “deixen en situació alarmant als productors amb uns vivers plens que hauran de destruir".

En el sector de les hortalisses, especialment la carxofa, la coliflor, el bròcoli, els productors han perdut prop de deu milions d’euros des què va començar l’emergència sanitària del coronavirus.

Especialment afectat, l'oví-caprí

D’acord amb l’estimació inicial de la Unió de Llauradors, les espècies ramaderes remugants més afectades per aquesta crisi són les d’oví-caprí, tant de carn com de llet, i el sector boví, que sumen entre totes quasi 30 milions de pèrdues.

Així mateix, des d’aquest sindicat agrari han indicat que ha baixat, “de manera alarmant”, la venda de corder, cabrits i carn de boví, degut al tancament dels locals de restauració, ja que el consum domèstic aposta per altres tipus de carns més barates, com ara el pollastre o el porc.

La declaració de l’estat d’alarma també està afectant negativament els productors d'oví i caprí de llet, que dedicaven una part important de la seua producció a l'elaboració de formatges o iogurts. La minva de vendes d’aquests aliments en la restauració i els mercats ambulants ha repercutit en una reducció de la demanda de llet.

Ajudes insuficients

A pesar que el govern d’Espanya va anunciar divendres passat ajudes per a l'oví-caprí, la Unió de Llauradors considera que haurien d’adreçar-se a tots els professionals del sector: "L'actual proposta del Ministeri d'Agricultura és totalment insuficient per a cobrir les pèrdues del sector pel tancament d'un dels principals canals de distribució", han indicat.

També et pot interessar

stats