La Covid-19 buida d’actes un dels caps de setmana més festius de l’any

Elx, Xàtiva, Burjassot, Culla i Bétera cancel·len o redefineixen les festes per la pandèmia.

Representació del Misteri d'Elx en una imatge d'arxiu
Representació del Misteri d'Elx en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La coronació de la Mare de Déu de l'Assumpció és el moment culminant del Misteri d'Elx. Una imatge que enguany no es podrà repetir a causa del coronavirus. A la basílica de Santa Maria no poden entrar més de 200 persones per motius de seguretat i és impossible reviure este acte en què coronen la Mare de Déu com a reina del cel.

La tradicional celebració d’aquesta joia cultural, que manté viva l’única representació teatral medieval, l’han substituïda per actes simbòlics i À Punt Mèdia ha preparat una programació especial, amb el documental Elx en festa i la retransmissió del Misteri d’Elx de l’any 2019.

Però en aquest cap de setmana tan festiu, Elx no és l’única població que ha vist que la pandèmia alterava per complet la celebració de la seua festa.

Burjassot (Horta) ha ajornat les mascletaes previstes per a dissabte i diumenge, i la Velà de Culla (Alt Maestrat) també es va suspendre aquest divendres davant de les noves mesures de contenció de la Covid-19. Tampoc hi ha festes en municipis com Serra, Paiporta o Xàtiva. I en les pròximes setmanes, la Tomatina que se celebra a Bunyol només es farà de portes a dins.

La catedral de València acull aquest dissabte la celebració de la solemnitat litúrgica de l'Assumpció de la Mare de Déu. Enguany no s'ha programat la tradicional processó vespertina per a evitar risc de contagi per la Covid-19, que serà substituïda per un recorregut claustral.

A Bètera, tot i la cancel·lació de les festes, no han parat de cultivar les tradicionals alfàbegues. L'Ajuntament ha repartit aquest símbol de la localitat en nombroses institucions públiques, i també entre totes les persones que hi han col·laborat i han treballat en primera línia durant els dies més durs de la pandèmia: entre elles, el personal del centre de Salut, la Policia Local i els vora 50 voluntaris i voluntàries que cosiren mascaretes en els pitjors moments de la crisi. L'Ajuntament ha recomanat en un ban que el veïnat no isca a sopar al carrer, per a complir les mesures de seguretat.

També et pot interessar