La Covid-19 aboca a una de les campanyes contra incendis "més difícils de gestionar"

La necessitat de mesures anticontagi per al personal i el creixement dels arbustos convertirà en "singular" la lluita contra el foc enguany.

VÍDEO | La Covid-19 aboca a una de les campanyes contra incendis "més difícils de gestionar"

La campanya de prevenció i lluita contra els incendis forestals de 2020 comptarà amb un pressupost de 80 milions d'euros. "Ens enfrontem a una de les campanyes forestals més difícils de gestionar i d'organitzar per la incidència de la Covid-19", ha destacat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo en la presentació de la campanya contra incendis d'aquest 2020 per a la Comunitat Valenciana.

Segons Bravo, el coronavirus planteja el repte de prendre mesures extraordinàries de seguretat del personal. I aquesta sigularitat se suma al fet que ha sigut una primavera plujosa que ha fet augmentar el matollar de manera notable, que s'espera un estiu sec i de temperatures altes pel canvi climàtic i que es preveu una major afluència de turisme a les zones d'interior.

Enguany, també a causa de a la pandèmia, els recursos per a la campanya contra incendis comença més tard i acaba un mes més tard. Va iniciar-se el 16 de maig i acabarà el 15 de novembre. Per aquestes raons, enguany l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta Emergències augmentarà un 18% el personal d'atenció del centre d'emergències, que és el que rep les telefonades d'alerta d'incendis. I s'ha previst la coordinació de més de 1.000 professionals i la contractació de mitjans aeris.

La novetat en la campanya d'aquest estiu és que es posa en funcionament una unitat de comunicació avançada que usa satèl·lits i que permetrà resoldre els problemes de comunicació en les zones més aïllades i obtindre imatges dels incendis a temps real.

Dels 80 milions d'euros, 24 milions es destinaran als tres consorcis provincials de bombers, 41 aniran a la societat de gestió integral de serveis d'emergències i els altres 15 milions per a la contractació de mitjans aeris (nou avions i nou helicòpters).

Les xifres de 2019

En 2019 el centre d'emergències va rebre 1.025 telefonades d'avisos d'incendi. "L'any passat va ser un dels anys amb menor nombre d'incendis des de 1986 perquè en concret n’hi van haver 273 i es van cremar 969 hectàrees".

També et pot interessar

stats