Les Corts demanen iniciar la reforma del model de finançament local

Tots els grups, excepte Vox, acorden sol·licitar al Consell que prioritze els municipis més despoblats i endeutats.

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts / Arxiu
11 de maig 2020 - 14:28

Les Corts han acordat, amb el suport de tots els grups parlamentaris, tret de Vox, instar el govern espanyol a iniciar una reforma del model de finançament local. El Parlament valencià ha représ aquest dilluns l'activitat presencial amb la Comissió de Justícia.

La iniciativa, aprovada a proposta de Compromís, planteja que, mentre no siga possible augmentar les partides destinades al fons de cooperació municipal a causa de l'infrafinançament de la Generalitat, es prioritze els municipis més despoblats i els més endeutats.

També proposa demanar al govern espanyol que inicie una reforma del model de finançament local, ampliant la participació dels ajuntaments en els tributs de l'Estat, amb l'objectiu d'enfortir l'autonomia local dels municipis per a garantir el correcte desenvolupament de les competències municipals.

Així mateix, sol·licita a l'executiu estatal que impulse una reforma de la llei de bases de règim local i de la llei d'hisendes locals que, a més de garantir un finançament local just i amb autonomia per a les entitats locals, establisca un règim específic per als municipis més menuts i les entitats locals menors.

L'objectiu d'aquesta proposta és “mantindre l'autogovern local, la gestió compromesa del patrimoni comú, la prestació de serveis i la referència institucional d'identitat, impulsant el municipalisme”.

Urgeix que els municipis puguen disposar del superàvit

Finalment, s'insta l'executiu espanyol, amb caràcter d'urgència, que en els pròxims pressupostos generals de l'Estat, es realitzen les modificacions legislatives necessàries per a permetre que les entitats locals puguen disposar del superàvit dels municipis sense haver d'esperar que es generen nous ingressos.

També et pot interessar

stats