Les Corts debaten les 44 esmenes del debat de política general

El Botànic proposa un pla de justícia fiscal i l'oposició que baixen els impostos.

Debat de política general a les Corts
Debat de política general a les Corts / Inma Caballer (les Corts)

Les Corts debaten aquest dimecres les 44 propostes de resolució que les forces parlamentàries han presentat en el debat de política general, que es votaran divendres.

Entre les dotze iniciatives conjuntes presentades pel PSPV, Compromís i Unides Podem està la que contempla revisar i reordenar les deduccions de l'IRPF tenint en compte la capacitat econòmica del contribuent per a aplicar una major progressivitat, així com implantar polítiques en l'àmbit de la fiscalitat verda.

Des de l'oposició, han criticat el que consideren una pujada d'impostos i han advertit que això contravé els pactes en l'acord per la reconstrucció de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia.

A més, des del Botànic aposten per la sanitat pública i, per tant, per la no renovació de les concessions; demanen la reforma del finançament i el reconeixement del deute històric, així com un fons d'anivellament, i advoquen perquè l'educació siga obligatòria fins als 18 anys, i per la jornada laboral de quatre dies.

Entre les iniciatives de l'oposició, el Partit Popular aposta pels tests massius en els centres educatius i la infermera escolar, per rebaixes d'impostos, per un pla extraordinari per a la justícia, i per reivindicar la reforma del model de finançament, que plantegen també altres grups. Demana, a més, una pròrroga més llarga en els contractes dels metges interns residents, perquè consideren que “sis mesos són insuficients".

Pel que fa a Ciutadans, proposa prorrogar la concessió de l'hospital de Torrevella, que venç a l'octubre de 2021, en considerar que "no és el moment" de revertir una cosa que "funciona bé", i perquè no cal "criminalitzar la col·laboració publicoprivada”, segons Merino. A més, demanen al govern espanyol l'autorització d'un dèficit adequat assimilable al que té el País Basc i un fons transitori de finançament autonòmic, ajudes per a l'oci nocturn, un augment de plantilles en sanitat, més recursos per a educació, i deduccions o bonificacions fiscals.

El grup parlamentari Vox pretén, entre altres coses, que s'eliminen les línies pressupostàries relacionades amb "l'adoctrinament" o la perspectiva de gènere, i demana ajudes a l’hoteleria, fomentar la natalitat, augmentar els tests en les residències i acabar amb les llistes d'espera.

També et pot interessar

stats