Les Corts aproven el dictamen de la reconstrucció social, econòmica i sanitària

Ha tirat avant amb una ampla majoria, gràcies als vots dels partits del govern i del PP i Cs, i l'única oposició de Vox.

Acte de lliurament del dictamen de la comissió de reconstrucció
Acte de lliurament del dictamen de la comissió de reconstrucció / Inma Caballer (Corts)

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous les conclusions de la comissió parlamentària que durant quasi dos mesos ha estat treballant en propostes per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària de la Comunitat Valenciana després de la crisi de la Covid-19. El dictamen ha tirat avant amb una àmplia majoria, amb els vots favorables dels partits del govern (PSPV, Compromís i Unides Podem) i del Partit Popular i Ciutadans (89), i l'única oposició de Vox (10).

El PPCV i Ciutadans s'han adherit finalment al text final proposat pels grups del Botànic, després que s'haja rebaixat la posició inicial respecte a les mesures sobre fiscalitat verda i sobre reversió sanitària. El dictamen s'ha elaborat amb les aportacions de les 40 persones expertes que han comparegut en la comissió i 22 més que ho han fet en altres comissions. També s'ha rebut més d'un centenar de documents amb propostes des dels diferents àmbits de la societat.

"El poble valencià pot estar tranquil i segur dels seus representants perquè han sabut posar-se d’acord", ha expressat el president de les Corts, Enric Morera, sobre aquesta signatura en què han estat presents la popular Isabel Bonig i el síndic de Ciutadans, Toni Cantó. Per a Morera, aquesta unitat dona un missatge de seguretat a les famílies i també a les empreses més afectades per la pandèmia.

Les conclusions, arreplegades en un text amb 382 mesures, advoquen per reforçar els serveis públics, reactivar l'economia, reclamar un finançament autonòmic just per a tindre recursos amb els quals fer front a aquestes mesures, lluitar contra el frau fiscal o reformar el model productiu. Aquest acord, el polític, és el tercer pacte al qual arriba el govern tripartit de PSPV, Compromís i Unides Podem després d'haver-ne assolit un amb els agents socials i un altre amb diputacions i ajuntaments en l'àmbit institucional.

Puig detalla els plans per als fons europeus

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha obert la sessió aquest dijous amb una compareixença a petició pròpia en què ha explicat els detalls de l'acord tancat en el Consell Europeu sobre el repartiment dels fons de reconstrucció per a fer front a la crisi de la Covid-19 i les vies que obri aquest pacte per a la Comunitat Valenciana.

Espanya rebrà 140.000 milions d'euros del fons de recuperació de la Unió Europea, tot i que encara no es coneix la quantitat que arribarà a cada autonomia. L'executiu espanyol ha explicat que repartirà els diners en funció de projectes de les comunitats sobre quatre eixos: transició digital, ecològica, igualtat i cohesió social, i territorial. Els projectes bàsics que vol impulsar la Generalitat gràcies als fons que rebrà de la UE relacionats, segons ja va avançar el cap del Consell, amb la suficiència energètica, la digitalització i l'enfortiment de l'estat del benestar.

El cap del Consell aprofitarà aquesta mateixa compareixença per a donar compte de la gestió de la desescalada durant la crisi de la Covid-19, a petició del grup popular.

També et pot interessar