El coronavirus ja ha causat 413.467 infeccions i 18.433 morts

L’ONU demana més de 1.900 milions d'euros per a ajudar als països més vulnerables.

Un grup de militars entrega aliments en una barriada de Tegucigalpa, a Hondures
Un grup de militars entrega aliments en una barriada de Tegucigalpa, a Hondures / Jorge Cabrera (Reuters)

El coronavirus ja ha infectat 413.467 persones i ha causat 18.433 morts al món, segons les últimes dades que ha facilitat l'Organització Mundial de la Salut. L’epidèmia continua avançant a un ritme preocupant. En les últimes 24 hores s’han registrat 41.000 nous positius i 2.200 defuncions. Hi ha contagis en 196 països i territoris del món, és a dir, a la totalitat del planeta.

Aquest dimecres el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet una crida internacional per a mobilitzar 2.000 milions de dòlars (poc més de 1.900 milions d'euros) per a assistir els països més vulnerables.

El pla està dirigit a ajudar 51 països de l'Amèrica del Sud, l'Àfrica, el Pròxim Orient i Àsia a través de les agències de l'ONU i les ONG. Té com a objectiu subministrar equipament essencial de laboratori per a diagnosticar el virus i subministraments mèdics per a tractar les persones i instal·lar punts de llavat de mans en campaments i assentaments, així com posar en marxa campanyes d'informació pública sobre com protegir-se i protegir uns altres del virus.

També s’intentaran establir ponts aeris i bases a l'Àfrica, Àsia i l'Amèrica Llatina per a portar els treballadors humanitaris i subministraments on més els necessiten.

Solidaritat amb els països pobres

“El Covid-19 està amenaçant tota la humanitat. Per això tota la humanitat ha de defensar-se", ha explicat Guterres, abans d’advertir que "les respostes individuals dels països no seran suficients" contra la pandèmia i apel·lar a la “solidaritat humana més bàsica” per a justificar l’ajuda als estats “més vulnerables entre els vulnerables” i els "milions i milions de persones que tenen menor capacitat de protegir-se".

El director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha incidit en el fet que "el virus s'està propagant en països amb sistemes de salut febles, inclosos alguns que ja s'enfronten a crisis humanes". Països que, com ha recalcat, “necessiten el nostre suport, per solidaritat, però també per a protegir-nos a tots i ajudar a reprimir aquesta pandèmia", ha defensat.

El cap humanitari de l'ONU, Mark Lowcock, ha esgrimit que "abandonar els països més pobres i vulnerables del món a la seua sort seria cruel i imprudent".

Per la seua banda, la cap de l'Unicef, Henrietta Fore, ha alertat de les conseqüències de la crisi en els xiquets, als quals considera “les víctimes ocultes de la pandèmia”.

També et pot interessar

stats