Coronavirus i fred: guia de recomanacions

Preguntem a dos persones expertes si hem de variar les mesures de contenció, ara que baixen les temperatures.

Coronavirus i fred: guia de recomanacions
Coronavirus i fred: guia de recomanacions

Ja patim el canvi de temperatures natural de la tardor, que enguany ha sigut més acusat. De fet, estem vivint l'octubre amb les mínimes més fredes del segle XXI. I amb la baixada de temperatures, canvien els nostres hàbits, la nostra manera de relacionar-nos... I també, les dinàmiques de transmissibilitat del coronavirus.

La viròloga Margarita del Val, entrevistada en el programa d'À Punt A la Ventura, afirmava que és molt perillós arribar a la tardor sense haver superat l'onada estival. Amb el fred, ens estimem més passar temps en espais interiors, on, segons Del Val, la possibilitat de contagi és entre 20 i 100 vegades superior que als exteriors. Tenint en compte això, cal preguntar-se: a banda d'evitar els espais interiors, cal prendre altres mesures de prevenció, ara que arriba el fred?

Hem consultat dos experts: Andrea Burón, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas) i Fernando González, catedràtic de Genètica de la UV i investigador de Fisabio. Ambdós coincideixen a dir que, a més d'extremar les precaucions existents, cal seguir les recomanacions següents:

  • Optar, sempre que es puga, pels espais oberts. En bars i restaurants, és més segur consumir a la terrassa. Les fonts consultades afirmen que, tot i que faça molt de fred, és preferible recórrer a estufes i mantes que romandre dins dels locals.
  • Si és imprescindible la presència als interiors, el factor clau serà la ventilació. Cada espai presenta diferents necessitats de ventilació: dins de les cases, pot ser prou amb obrir la finestra tres o quatre dits. Cal recordar que la importància no està en el fet que hi haja circulació d'aire, sinó que aquest aire es renove. Per tant, és preferible obrir les finestres que apostar per la recirculació de l'aire amb sistemes de ventilació.
  • Si les condicions no són favorables a l'interior, cal limitar el temps d'estada en aquests espais.
  • Extremar les mesures de neteja, tant d'espais i objectes com de les mans. Els experts recorden que, quan les temperatures descendeixen, el virus sobreviu més temps a les superfícies.

Per últim, tant Andrea Burón com Fernando González ens diuen que el millor consell per a contindre els contagis és extremar les mesures existents. Es recorda que, a hores d'ara, encara és important limitar els contactes socials al nostre cercle de confiança. A més, s'incideix que mantindre la distància social i fer ús de la mascareta continuen sent les armes més efectives. Andrea Burón fa una crida a la responsabilitat ciutadana i demana que normalitzem l'ús de la mascareta als interiors i a les terrasses, encara que la nostra companyia forme part de l'entorn més pròxim.

També et pot interessar

stats