El coronavirus expulsa els polls de les escoles

El descens en la venda de locions infantils contrasta amb el repunt dels productes contra els polls púbics per a adolescents.

Imatge de portada: una mare busca polls en el cuir cabellut del fill

El coronavirus està resultant una solució eficaç contra els polls. Els atacs d'aquests paràsits han caigut considerablement entre la població escolar en el retorn a les aules durant la pandèmia de Covid-19. L'evidència la trobem a les escoles i les farmàcies, que han informat que la venda de locions capil·lars i altres tractaments antipolls ha baixat considerablement. La consultora del mercat farmacèutic, IQVIA, xifra el descens en un 40% des de setembre.

María Luisa Bertomeu ho ha constatat a la farmàcia que regenta al districte Marítim de València. “Tinc dos escoles al costat del negoci i ho he notat moltíssim”, ens explica. Bertomeu recorda que durant el confinament la venda de locions capil·lars antipolls va caure per complet, per la falta de contacte social, però tampoc es va recuperar a l'estiu, quan s'havien normalitzat els desplaçaments. “Malgrat que és l'època on hi ha més polls, les vendes estaven un 80 o 90% per davall del que sol ser habitual”, assegura.

La distància social, la separació a les aules, el fet que la població escolar no es barrege i la reducció de les aglomeracions són alguns dels factors que expliquen aquesta dràstica propagació d'aquests molests insectes entre els xiquets i xiquetes, en opinió de la pediatra Isabel Reig.

La reducció dels contagis per polls no és l'únic canvi de tendència que albiren les farmàcies i els pediatres. La venda de xarops, medicaments i altre solucions contra els constipats en particular i les malalties infecte-contagioses, en general, també ha experimentat una reducció significativa. Ho ha comprovat Bertomeu a la farmàcia i en la seua condició de vocal del Col·legi Farmacèutic de València, on altres companys l'han compartit la mateixa impressió. “L'ús de la mascareta també està protegint-nos contra alguns dels contagis virals habituals en la tardor i el fred”, assegura. Isabel Reig és de la mateixa opinió.

Repunt dels polls púbics

Les vendes de solucions antipolls han caigut més que les de la permetrina, la substància que incorporen en les locions i xampús que s'usen en els contagis més greus. Els fabricants d'aquest compost estan compensant part dels descens dels productes infantils amb un repunt de la venda de cremes i locions contra les ladelles o polls púbic i la sarna, en què es gasta el mateix producte. A la farmàcia de María Luisa Bertomeu han augmentat els casos d'adolescents que compren locions contra aquestes infeccions, que habitualment es contagien per contacte sexual.

Aquest creixement dels contagis que comencen a notar algunes farmàcies contrasta amb les infeccions per les malalties de transmissió sexual, com la gonorrea o la sífilis, que han caigut dràsticament en l'últim any, segons evidencien les estadístiques de la Conselleria de Sanitat Universal.

També et pot interessar

stats