El coronavirus es duplica a Elx en un mes

Les altres 3 grans ciutats valencianes redueixen la incidència, però no les morts.

Hospital General Universitari d'Elx
Hospital General Universitari d'Elx / À Punt Mèdia

Les quatre ciutats valencians amb més de 100.000 habitants han viscut durant l’últim mes dues evolucions ben distintes pel que fa a l’expansió de la pandèmia del coronavirus. Aquest comportament dual és particularment acusat a Elx, que en a penes quatre setmanes ha doblat la incidència del virus, però, simultàniament, té la xifra més baixa de mortalitat de les grans ciutats.

El 10 de setembre la capital del Baix Vinalopó era la ciutat valenciana amb millors dades epidemiològiques, amb una incidència acumulada (IA) de 75 positius per cada 100.000 habitants. En aquesta data, València (197), Alacant (188) i Castelló de la Plana (146) doblaven les xifres d’Elx. Un mes després, l’escenari s’ha capgirat completament.

Ara mateix, la capital del Baix Vinalopó lidera el rànquing d’afecció del coronavirus entre les grans ciutats, amb 165 casos cada 100.000 habitants, seguida de Castelló de la Plana (138), València (136) i Alacant (111). Això vol dir que mentre que la presència de la Covid-19 s’ha doblat en un mes a Elx, ha caigut en un 41% a Alacant, un 31% a València i un 4% a Castelló de la Plana.

Totes estes xifres estan clarament per sota de la incidència acumulada a l’estat espanyol, ara situada en 258, i molt lluny de la de Navarra (675) i Madrid (540), les dues comunitats autònomes amb pitjors registres en aquests moments. Això sí, són prou similars a les que presenten capitals europees com Budapest (185), Brussel·les (177) o Amsterdam (127), segons l’últim butlletí del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties.

L’increment sostingut de contagis a Elx es reflecteix, entre altres coses, en la proliferació de brots. Només en els primers huit dies d’octubre s’hi han detectat nou focus que afecten un total de 40 persones. A més, es dona la circumstància que els tres últims brots detectats la setmana passada han sigut d’origen educatiu, amb 10 positius en total.

Tendències invertides en mortalitat

Pel que fa a la mortalitat, les xifres tornen a revelar comportaments molt divergents entre les quatre ciutats valencianes, fins al punt que arriben a invertir-ne les tendències. Amb 23 defuncions acumulades en els últims 14 dies, Elx és la que té una mortalitat més baixa, ben separada de la resta, ja que Castelló de la Plana dobla el registre il·licità (55), Alacant el quadruplica (96) i València (298) el multiplica per 13. A més, aquesta proporció no es conjuntural sinó que es manté pràcticament inalterable des de fa un mes.

Fet i fet, les dades del Departament de Salut d’Elx-Hospital General, que atén més de 169.000 persones, van en la mateixa línia que les de la ciutat. Aquesta àrea de salut té actualment una incidència acumulada de 169 i des de principis d’octubre lidera el rànquing de departaments per contagis.

En contrast amb això, els departaments de salut d’Elx-Hospital General i Elx-Crevillent són els que menys defuncions per coronavirus han tingut en els últims 14 dies. Ocupen la cua de la llista d’àrees de salut amb 14 i 22 morts, respectivament.

També et pot interessar

stats