El coronavirus es dispara a la conurbació d'Elda-Petrer amb quasi 200 positius en quatre dies

La incidència acumulada augmenta en quasi tots els municipis de més de 10.000 habitants, excepte a Onda.

Centre de salut de Petrer

La segona onada de Covid-19 continua avançant sense control pel territori valencià, especialment a la conurbació d'Elda-Petrer, al Vinalopó Mitjà. En els últims quatre dies, els dos municipis, separats només per un carrer, sumen 181 nous positius, segons les dades actualitzades per la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts. Són més del 90% dels nous contagis que s'han diagnosticat des del departament sanitari d'Elda. Aquesta zona de salut lidera, de fet, el rànquing d'incidència acumulada a la Comunitat Valenciana en les últimes dues setmanes, amb 375 positius per cada 100.000 habitants. Queda per davall, tot i això, de la mitjana registrada a l'estat espanyol, que és de 410 segons el darrer balanç del Ministeri de Sanitat.

La situació preocupa especialment a Petrer, on en només quatre jornades han sumat 70 positius. La localitat, on viuen més de 34.000 persones, ha duplicat en aquest període la incidència del virus, i ja supera el llindar dels 400 contagis per cada 100.000 habitants. A Elda, on la Generalitat ja havia decretat restriccions consensuades amb l'Ajuntament el passat 15 d'octubre per a intentar frenar la propagació del virus, la situació també empitjora després del cap de setmana. En quatre dies s'han localitzat més de cent persones infectades, el que evidencia que les mesures extraordinàries no estan funcionant.

Des de divendres, a la Comunitat Valenciana s'han comptabilitzat 3.248 casos de Covid-19 i 22 morts, i ja hi ha 23 municipis que superen una incidència acumulada de 500. Entre aquests està Guadassuar (quasi 5.900 habitants), una altra població on Sanitat Universal havia decretat restriccions davant l'exponencial creixement dels contagis. En els últims quatre dies ha millorat lleugerament la tendència, però la quinzena de casos que s'han detectat mantenen encara la incidència acumulada molt elevada, per damunt de 1.600.

La situació epidemiològica segueix menys o més estable a Carlet, un altre dels municipis de la Ribera Alta que estaven en el punt de mira de les autoritats sanitàries per l'elevada presència del virus en les aigües residuals. En els últims quatre dies s'han detectat onze positius i la incidència, tot i que no supera els 500 casos, ha crescut.

Pràcticament tots els municipis de més de 10.000 habitants experimenten una tendència ascendent de nous contagis, excepte Onda. En aquesta localitat de la Plana Baixa sí que estan tenint resultat les restriccions imposades per la Generalitat per a reduir el contacte social, ja que s'ha aconseguit reduir la incidència a quasi a la meitat. En l'altre costat destaca Requena, on la incidència acumulada ha passat de 419 contagis per cada 100.000 veïns a 528 quatre dies després, després d'haver sumat 40 positius.

El 30% de poblacions valencianes superen a hores d'ara el llindar de 150 contagis pel que fa a la incidència acumulada, 49 de les quals tenen més de 10.000 habitants. L'indicador és un dels que ha fixat el Ministeri de Sanitat per a ubicar un territori en nivell tres o alt, segons la guia per al control de la pandèmia que el Consell Interterritorial de Sanitat va aprovar la setmana passada per a tot Espanya.

També et pot interessar

stats