La convenció republicana dels Estats Units retrata els demòcrates com a radicals

Trump reivindica la gestió de la pandèmia i anticipa un país caòtic i insegur si l'exvicepresident Joe Biden arriba a la Casa Blanca.

El president Trump, en un dels vídeos que es reproduïren durant la primera jornada de la Convenció Nacional Republicana
El president Trump, en un dels vídeos que es reproduïren durant la primera jornada de la Convenció Nacional Republicana / Reuters

La Convenció Nacional Republicana ha començat aquest dilluns als Estats Units amb un missatge tan clar com apocalíptic: que l'oposició demòcrata és radical i socialista, i que el país serà caòtic i insegur si l'exvicepresident Joe Biden arriba a la Casa Blanca i desbanca l'actual mandatari, Donald Trump, en les eleccions del 3 de novembre.

Hores després de confirmar que Trump serà el candidat republicà en els comicis durant una votació dels delegats del partit a Charlotte (Carolina del Nord), el conclave conservador ha celebrat la primera de les quatre nits de trobada virtual, que acaba aquest dijous.

Nikki Haley, exambaixadora estatunidenca davant l'ONU; i el fill major del president nord-americà, Donald Trump Jr; han protagonitzat les dues hores i mitja de programa, farcides de desenes de discursos que majoritàriament es van gravar en un auditori buit a Washington, amb un to més solemne que el de la convenció demòcrata, celebrada la setmana anterior.

Trump reivindica la gestió de la pandèmia

En el seu discurs, Donald Trump ha sentenciat que els Estats Units "mai seran un país socialista" i ha promés crear deu milions de llocs de treball en només deu mesos si ix reelegit president. El president nord-americà, que ja s'havia dirigit als delegats del partit a Charlotte, va aparéixer dues vegades al llarg del programa nocturn en dos vídeos gravats a la Casa Blanca.

En un se'l mostrava envoltat de treballadors essencials que es van mantindre en primera línia durant la pandèmia de la Covid-19, en un intent del partit de reivindicar la gestió de la crisi sanitària, durament criticada per l'oposició demòcrata i que ha fet caure el mandatari en alguns sondejos. Amb més de 5,7 milions de contagis i 177.200 defuncions, els Estats Units continuen liderant la llista de països més colpejats per la pandèmia, d'acord amb el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins.

Trump ha assegurat que està gestionant molt bé la crisi del coronavirus i ha advertit que si guanya el seu rival, Joe Biden, apujarà els impostos. Un argument que també ha esgrimit el seu fill Donald Trump Júnior, qui ha qualificat el candidat demòcrata de monstre del llac Ness.

La convenció republicana continua aquest dimarts amb el discurs de la primera dama, Melania Trump; mentre que el dimecres serà el torn del vicepresident Mike Pence i el dijous el del mateix Donald Trump.

Els demòcrates contraataquen

El Partit Demòcrata, per la seua banda, ha llançat una campanya de captació de vots anomenada Republicans per Biden. Es tracta d'una llista de noms formada per vora una trentena de legisladors conservadors descontents amb la gestió de Donald Trump. Entre altres acusacions parlen de corrupció, de destrucció de la democràcia i de dividir la societat nord-americana.

La setmana passada, durant la convenció demòcrata, l'exsecretari d'estat republicà Colin Powell va demanar el vot per a Joe Biden amb l'argument que cal restaurar els valors a la Casa Blanca.

També et pot interessar

stats