Controvèrsia entre els presidents autonòmics pel canvi de criteri del fons no reembossable

Catalunya, Galícia, Aragó i Castella-la Manxa qüestionen el canvi, que compensa més la Comunitat Valenciana i Andalusia.

Imatge de la 13a videoconferència de presidents i presidentes autonòmics
Imatge de la 13a videoconferència de presidents i presidentes autonòmics / Europa Press

Després de l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el canvi de criteri en el repartiment dels 16.000 milions d'euros del fons no reembossable a les comunitats autònomes, les reaccions no s'han fet esperar.

La nova distribució del fons destina 9.000 milions d'euros a Sanitat (en dos trams de 6.000 i 3.000 milions d'euros), 2.000 milions a un fons d'educació i 5.000 milions a la caiguda d'ingressos per l'atur econòmic. Un canvi que afavoreix que tinguen més pes els criteris poblacionals, una demanda reiterada de la Generalitat que Ximo Puig ha valorat positivament.

Tot i que Andalusia serà l'autonomia més beneficiada per aquest canvi, el seu president, Juanma Moreno (PP), ha indicat que "no està plenament satisfet" amb el canvi, ja que la seua és la comunitat amb major nombre d'habitants i aquest hauria de ser el principal criteri per a repartir els recursos.

No obstant això, els presidents d'altres comunitats autònomes, independentment del partit polític, han rebut aquests nous criteris amb discrepàncies. El president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, i el president d'Aragó, Javier Lambán, també del PSOE, han expressat la seua protesta i han qualificat d'"injust" el nou canvi de criteri.

Per altra banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, han mostrat el seu malestar, ja que els criteris escollits no beneficien les seues autonomies. En aquesta línia, el president de la Regió de Múrcia, el popular Fernando López Miras, ha expressat el seu malestar en considerar que el seu territori serà el que menys rebrà per habitant.

Finalment, el president de la Xunta de Galicia, el popular Alberto Núñez-Feijóo, ha valorat algunes coses que havia demanat la Xunta "sí que s'han tingut en compte", encara que la quantitat assignada està lluny de la seua reclamació.

També et pot interessar

stats