Continua l'escalada de casos a Espanya mentre La Rioja i Múrcia estrenen les restriccions a l'oci

Catalunya lidera les xifres en sobrepassar el miler, i al País Basc en sumen més de 600 la vespra de declarar l'emergència sanitària.

Veïns del barri Torre Baró de Barcelona fan cua per a fer-se una prova PCR
Veïns del barri Torre Baró de Barcelona fan cua per a fer-se una prova PCR / Andreu Dalmau

A falta de noves dades oficials del Ministeri de Sanitat, alguns governs autonòmics actualitzen aquest diumenge les xifres d'incidència del coronavirus als territoris respectius, i en tots els casos es manté l'augment de contagis. La Rioja i la Regió de Múrcia són les dues comunitats autònomes que han estrenat les onze mesures i recomanacions que Sanitat i les comunitats consensuaren divendres per a fer front als brots de coronavirus i frenar l'escalada de casos a l'Estat.

Les restriccions i recomanacions en set àmbits –l'oci nocturn, l'hoteleria, els centres sociosanitaris, els actes multitudinaris, els cribratges específics i el consum d'alcohol i tabac– les han d'aprovar i publicar de manera oficial cada administració autonòmica per a procedir a l'execució. Aquest dilluns entraran en vigor en tres comunitats autònomes més –Galícia, Castella i Lleó, i Cantàbria–, mentre que a la Comunitat Valenciana serà dimarts. La Conselleria de Sanitat, de fet, reuneix el gabinet aquest dilluns en una trobada de coordinació per a estudiar com encaixar les mesures en la legislació valenciana.

Catalunya torna a ser l'autonomia que més nous casos ha notificat aquest diumenge, i n'ha tornat a superar el miler en les últimes 24 hores. El Departament de Salut de la Generalitat registra en total 1.044 positius per Covid-19 (76 menys que dissabte) i 13 morts. Al barri de Torre Baró de Barcelona hui s'han tornat a veure cues per a fer-se voluntàriament la prova PCR.

Al País Basc, on aquest dilluns es declararà l'emergència sanitària, s'han sumat 610 nous contagiats. És la tercera dada de positius confirmada per PCR més alta des que va començar la pandèmia. Les autoritats sanitàries busquen fer front a un "possible tsunami", tal com va avançar la consellera de Salut, Nekane Murga, després de constatar-se en aquesta última setmana un repunt dels nous contagis que ha tornat la comunitat autònoma a dades de març, en ple confinament. Aquesta emergència sanitària suposarà major restricció en aforaments, agrupacions de persones i horaris d'hoteleria, a més de zones de confinament si es donen situacions de perill.

Madrid hui no fa recompte de casos, però el president del Col·legi de Metges ha declarat que la saturació de l'atenció primària ja té el sistema de salut en situació "crítica". Amb un missatge al mòbil estan citant mil veïns i veïnes del districte de Carabanchel, triats aleatòriament, per a fer-se la prova aquest dilluns. Els tests massius són aquests dies l'estratègia més comuna per a contindre els brots.

Aragó, una de les comunitats més colpejades durant les últimes setmanes per la pandèmia, ha notificat 482 casos l'últim dia, 142 menys que en el balanç anterior, dels quals 45% són asimptomàtics. Andalusia, per la seua banda, ha registrat aquest diumenge cinc morts per coronavirus i un increment de 455 casos de Covid-19, segons la informació que ha facilitat la Conselleria de Salut i Famílies.

Navarra registrà dissabte 160 nous casos positius d'infecció per Covid-19, la xifra més alta des que va començar la nova normalitat. Les Canàries han comunicat 146 contagis en les últimes 24 hores, la majoria (95) a Gran Canària. Cantàbria n'ha sumat més de 100 en un dia i Galícia, 124.

També et pot interessar