Continua l’avanç del coronavirus a Espanya: més de 33.000 contagiats i 2.182 morts

Hi ha 3.355 pacients que han superat la malaltia, i 2.355 persones contagiades estan a l’UCI.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

Espanya suma més de 4.000 casos de coronavirus en un dia, segons dades de l’últim balanç fet públic pel Ministeri de Sanitat. Dels 28.572 positius comptabilitzats diumenge s’ha passat a 33.089, xifra que suposa un augment de vora el 14% en les últimes 24 hores. Ja s’ha superat, a més, la barrera psicològica de les 2.000 morts: fins ara es registren i 2.182.

D’altra banda, hi ha 3.355 pacients que han superat la malaltia. En tot l’Estat actualment hi 2.355 persones contagiades ingressades en una unitat de cures intensives (UCI).

D’aquests nous casos, hi ha 297 a la Comunitat Valenciana, que comptabilitza un total de 1.901, amb 94 persones mortes, 25 en les últimes hores.

Més d'un 10% de casos donats d'alta

El director general del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat, després de la reunió del comité tècnic de gestió del coronavirus, que l'increment del 14% és el mateix que diumenge i sembla que "es manté una tendència". Tot i això, insisteix que cal ser acurat amb les dades".

A més, ha destacat que altres dades positives són els ja més d'un 10% dels casos donats d'alta i la reducció del 15% al 13% del percentatge de pacients en UCI respecte al total d'ingressats, que sumen 18.374 hospitalitzats. Per contra, Simón considera com a negatiu els 3.910 professionals sanitaris afectats pel coronavirus.

La letalitat del virus, per franges d'edat

Respecte a la letalitat del virus, amb dades del 40% dels morts, el 87% eren persones majors de 70 anys i un 7,8% tenia entre 60 i 69 anys. La resta dels grups d'edat per davall dels 60 anys tenen mortalitats molt inferiors: el 2% (entre 50 i 59 anys), l'1% (de 40 a 49 anys) i ja baixa entre un 0,4% a un 0,1% en els següents grups d'edat. Entre menors de 10 anys no hi ha hagut cap mort.

Es podria arribar al pic aquesta setmana

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, se suavitza progressivament el nombre de casos que es notifiquen cada dia, però encara no s'ha arribat al pic. "Es podria assolir aquesta setmana, però arribar al pic no vol dir controlar el problema, sinó que cal redoblar els esforços per a no fer un pas arrere", ha advertit Simón. És per això, que considera clau que ser rigorosos ara que comença la segona setmana de confinament. "La millor mesura nova no és afegir-ne d'altres, sinó que les que tenim s'implementen bé". Segons ha indicat, hi ha dades esperançadores gràcies a aquestes mesures ben implementades.

Inici del repartiment dels tests ràpids

Inici del repartiment dels tests ràpids

D'altra banda, Simón ha explicat que els tests ràpids van arribar el dissabte a la nit i s'han començat a distribuir a les comunitats autònomes prioritzant les que tenen una càrrega major. Els objectius primordials d'aquests tests són detectar als positius de forma precoç, garantir una reducció dels riscos en les residències d'ancians i conéixer de manera representativa el nivell de transmissió comunitària.

També et pot interessar

stats