Continua creixent la xifra de contagis i morts per la Covid-19 al continent americà

La indisciplina social i la relaxació de les mesures en la desescalada frenen l'eficàcia de la lluita contra el virus.

Un treballador del govern de São Paulo
Un treballador del govern de São Paulo / Amanda Perobelli (Reuters)

La indisciplina social, la relaxació de les mesures de confinament, un terratrémol i el dengue estan fent retrocedir les mesures que es prenen des de fa quatre mesos a Amèrica per a plantar cara al coronavirus, que ja deixa més 4,5 milions de contagis a tot el continent. En les últimes 24 hores s'han registrat 67.425 nous casos (el total de contagis ja supera els 4,5 milions) i 2.436 morts, que eleven la xifra total a 226.504, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els Estats Units han arribat aquest dimarts als 2.342.739 casos confirmats de Covid-19 i 121.176 morts, d'acord amb el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Aquest balanç de les 20:00 hora local (00.00 GMT del dimecres) suposa 32.405 contagis més que el dilluns i 842 noves defuncions.

La mitjana de nous casos diaris als Estats Units tornat a situar-se per damunt dels 30.000 per l'actual repunt en estats com ara Califòrnia, Florida, Texas i Arizona, que sumen entre els quatre prop de la meitat de contagis de tot el país. A pesar d'aquesta situació, Nova York es manté com l'estat més colpejat als Estats Units per la pandèmia, amb 389.085 casos confirmats i 31.232 morts, una xifra només per sota del Brasil, el Regne Unit i Itàlia. Tan sols a la ciutat de Nova York han mort ja 22.343 persones.

A Colòmbia, on els casos arriben a 71.183 i els morts a 2.310, la indisciplina social ha obligat de nou al tancament de comerços i toc de queda indefinit a Barranquilla, la segona ciutat amb més contagiats per darrere de la capital del país, Bogotà.

Una altra polèmica social ha tingut lloc a Xile després del funeral de Bernardino Piñera, oncle del president Sebastián Piñera, pel presumpte incompliment del protocol d'enterraments establit durant la pandèmia. Tot i que el govern del país ho nega, en un vídeo gravat al mateix cementeri i viralitzat en les xarxes socials es veu com un dels assistents al soterrar obri el taüt i el mandatari xilé s'acosta per a donar a l'oncle l'últim adeu. Xile acumula 250.767 casos i 4.505 morts, xifres que situen el país com el quart amb més contagis a Amèrica i el seté a nivell mundial, per damunt d'Espanya.

Però la pandèmia no arriba sola al continent americà. L'Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha alertat que a Amèrica els casos de dengue ja superen l’1,6 milions i els morts sumen 580 enguany. Per això, demana a les autoritats més control del mosquit causant de la malaltia, ja que aquesta situació pot complicar encara més el treball del sistema sanitari enmig de l'actual pandèmia del coronavirus.

Arranquen les proves de la vacuna al Brasil

La vacuna candidata a combatre el coronavirus desenvolupada per la Universitat d'Oxford s'ha començat a provar al Brasil, el segon país del món més afectat per la pandèmia i on els casos podrien superar els 10 milions a causa de l'elevada subnotificació. Les més de 52.000 morts i l’1,1 milions de contagiats segons dades oficials demostren l'alt nivell d'infecció del virus al Brasil. És el primer país a iniciar les proves en humans fora del Regne Unit.

També et pot interessar

stats