Els contagis a Espanya marquen un nou màxim en la nova normalitat amb 1.895 en 24 hores

El balanç no incorpora les dades d'Aragó, però la comunitat autònoma ha comunicat 699 positius aquest divendres.

Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest divendres
Últimes dades oferides pel Ministeri de Sanitat, aquest divendres / À Punt NTC

La xifra de nous contagis per coronavirus a Espanya torna a marcar un nou rècord des del final de l’estat d’alarma. El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest divendres 1.895 positius nous de Covid-19 en les últimes 24 hores, la dada més alta des del 29 d’abril, i això sense comptar les dades d’Aragó, una de les autonomies amb més casos en les últimes setmanes, que ha tingut problemes tècnics per incorporar la informació.

Tot i això, el còmput global ha pujat en 4.507 contagis respecte del balanç d’ahir dijous, pel que la xifra global de persones que s’han contagiat des de l’inici de la pandèmia a Espanya és de 314.362.

Madrid i el País Basc continuen sent dos de les autonomies que registren un increment més elevat, tot i que el balanç del Ministeri no inclou les dades sobre la incidència a Aragó. Només aquests territoris, amb 567 i 403 contagis, concentren el 51% dels nous casos a Espanya. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, va justificar l’increment de casos al País Basc en la ràpida detecció, amb un 81% de caràcter asimptomàtic. En canvi, alertava de la situació a Madrid, on només el 15% no presentaven símptomes (quan la mitjana al territori espanyol és del 50%). La xifra no ha estat exempta de polèmica, ja que des del govern de la Comunitat de Madrid acusen Simón de donar dades errònies i no contrastades amb els epidemiòlegs de l’autonomia.

Tot i no aparéixer Aragó en el balanç de Sanitat, la Direcció General de Salut Pública del govern autonòmic ha notificat posteriorment 699 contagis en les últimes 24 hores. Incorporades al recompte de Sanitat, dispararien la xifra d'aquest divendres molt per damunt dels 2.000 contagis diaris. La província de Saragossa aglutina 564 dels casos notificats a Aragó, mentre que Osca i Terol en registren 52 i 73, respectivament.

Pugen les hospitalitzacions i les UCI

Amb l’augment dels nous casos, creixen també les hospitalitzacions i els ingressos a les Unitats de Cures Intensives (UCI). Els últims set dies, 677 pacients amb Covid-19 han necessitat hospitalització, quatre més que dijous. Puja l’activitat a les UCI dels hospitals espanyols: en els últims set dies, 46 pacients estan ingressats en aquestes àrees, cinc més que en el balanç anterior. Tot i l’augment dels ingressos, des del Ministeri de Sanitat recorden que la pressió assistencial dels hospitals continua sent baixa i no hi ha risc de col·lapse.

La pandèmia ha tingut com a conseqüència 28.503 víctimes mortals des del començament de la crisi sanitària a Espanya, tres més de les que es van notificar aquest dijous. En els últims set dies, setze persones han mort a causa de la Covid-19.

També et pot interessar

stats