Sense consens en les recomanacions sobre Nadal, que es podran adaptar en cada autonomia

La reunió entre les comunitats autònomes i el Ministeri es tanca sense acord i s'emplaça a la setmana que ve.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa que ha donat aquest dimecres
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa que ha donat aquest dimecres / À Punt NTC

El document de recomanacions per a afrontar les festes nadalenques minimitzant els riscos per a contraure la Covid-19, en el qual treballen el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, no s’aprovarà fins a la setmana que ve. A pesar que estava previst que aquest dimecres es consensuara el document en el Consell Interterritorial de Salut, finalment els integrants s’han donat set dies més de marge.

Segons ha explicat Illa, l’ajornament radica en el fet que els integrants d’aquest òrgan s’han adonat que “el document requereix més treball”. En aquest sentit, l’ajornament permetrà arreplegar el parer de totes les comunitats sobre les restriccions nadalenques, encara que algunes autonomies ja han facilitat les seues propostes i també s’han recollit les iniciatives d’alguns països europeus, tal com ha exposat Illa en la roda de premsa que ha fet.

A pesar de la versió del ministre, que s’ha negat a donar més detalls de les causes de l’ajornament, el ben cert és que algunes comunitats, com Madrid i Múrcia, ja han mostrat algunes discrepàncies sobre l’esborrany de recomanacions del govern espanyol que es va filtrar. En aquests casos volen que s’amplie el nombre dels assistents a les reunions, que el Ministeri fixa en un màxim de sis. En canvi, altres comunitats autònomes, com el País Basc, subscriuen l’esborrany de Sanitat. La Comunitat Valenciana encara no s’ha pronunciat.

El ministre de Sanitat confia en la predisposició de les comunitats autònomes per a arribar a un acord. Ha assenyalat que totes mostren “una preocupació alta per desembre, que és un mes amb una alta mobilitat” i ha confessat que no ha percebut cap autonomia, “que no vulga arribar a un acord en les recomanacions” per a Nadal.

Cada autonomia podrà adaptar les limitacions

Així mateix, ha postil·lat que, encara que es dissenye el document en el si del Consell Interterritorial de Salut, cada comunitat podrà adoptar les limitacions que considere, en funció de la seua situació epidemiològica.

D’altra banda, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha comparegut junt amb Illa per anunciar que el govern espanyol repartirà 15 milions més de mascaretes, 7,2 a través dels municipis i 7,8 a tres entitats (Càritas, la Creu Roja i el Cermi) perquè les facen arribar als col·lectius més desfavorits.

També et pot interessar

stats