El Consell vol que el toc de queda comence a aplicar-se aquesta mateixa nit

Ximo Puig compareixerà hui per a explicar les restriccions que acompanyaran el confinament nocturn de 12 a 6 del matí.

El Consell vol que el toc de queda comence a aplicar-se aquesta mateixa nit
El Consell vol que el toc de queda comence a aplicar-se aquesta mateixa nit

La Generalitat prepara la resolució de la Conselleria de Sanitat per a aplicar en la Comunitat Valenciana "el més prompte possible" una restricció nocturna de la circulació i també mesures addicionals per a frenar l'expansió de la pandèmia, com la limitació del nombre màxim de persones en reunions socials. Així ho va explicar aquest divendres, la vicepresidenta i portaveu Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell i ho va confirmar posteriorment el president de la Generalitat, Ximo Puig, que va expressar als micròfons de la cadena Ser la seua voluntat que el toc de queda comence a aplicar-se aquesta mateix nit.

La resolució, que pretén restringir els moviments de la població entre la mitjanit i les sis del matí fins al 9 de desembre, estarà ultimada "en les pròximes hores", ha dit Oltra, i serà remesa al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a la seua validació.

Amb la reducció de l'activitat nocturna el govern valencià vol limitar un dels principals focus de contagis socials, les festes privades i els botellots, amb el menor cost possible per a l'activitat econòmica.

La consellera ha advertit en un comunicat que en dues setmanes ha augmentat un 45% la incidència [acumulada] i al llarg del mes d'octubre, el nombre de persones hospitalitzades ha crescut un 97%, i el de les persones ingressades en UCI un 65%”.

Barceló ha explicat que els registres actuals no són comparables als pitjors moments de la pandèmia i que aquestes mesures pretenen evitar aquella situació. Ha recordat que les 766 persones hospitalitzades en l'actualitat queden lluny dels 2.189 ingressos en planta de llavors. Segons els registres de Sanitat Universal hi ha 117 persones en les UCI, quan en la primera onada s’hi va arribar a atendre 386 pacients.

El Consell ja ha demanat avals jurídics a l'advocacia de la Generalitat i al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a assegurar l'encaixament legal de la decisió, que afecta drets fonamentals, sense l'empara d'una declaració d'estat d'alarma, l'aplicació del qual correspon a l'executiu central.

La falta de consens entre les autonomies en la reunió interterritorial ha motivat l'acció unilateral del govern de la Generalitat. El president Ximo Puig va anticipar aquest dijous que la norma per a habilitar el toc de queda podria formalitzar-se en 48 hores, a comptar des de dijous, si l'aprova el TSJCV.

"Estem en un moment en què encara som a temps de prendre decisions i així ho farem" va manifestar Puig, qui ha anticipat la “bona disposició” de la patronal, els sindicats i els partits polítics per a acceptar la mesura.

També et pot interessar

stats