El Consell valorà el confinament domiciliari en la reunió prèvia a la festivitat de Reis

Oltra dona suport a les explicacions de l'alcalde de València sobre la cavalcada i considera que "la lliçó s'ha aprés".

Reunió interdepartamental del passat dia 5 de gener
Reunió interdepartamental del passat dia 5 de gener

La situació epidemiològica no millora a la Comunitat Valenciana, que arrossega setmanes amb els indicadors a l'alça pel que fa a contagis, hospitalitzacions i defuncions. En aquest context diversos consellers van plantejar la possibilitat de demanar al govern espanyol un confinament parcial a la Comunitat Valenciana en la reunió interdepartamental del passat 5 de gener, en la vespra de la nit de Reis.

Ho ha confirmat la vicepresidenta, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell. Segons la portaveu del govern valencià es va posar damunt de la taula la possibilitat d'un confinament "paregut al de la primera part de l'estat d'alarma" que permetera anar a treballar i a estudiar, però que fora d'això la gent tornara a les cases". Una opció que, finalment, es va descartar "sense un gran debat" segons Oltra, que no ha especificat els càrrecs que plantejaren aquesta situació.

Des del Consell s'han manifestat visions diferents sobre les restriccions, amb les manifestacions públiques d'alguns membres de Compromís, començant per la vicepresidenta Oltra, que ha demanat en algunes ocasions mesures més dures. Preguntada novament per aquesta qüestió, la consellera d'Igualtat ha matisat, com en altres ocasions, que "no es tracta de divergències". "Hi ha assumptes en què entre diferents pensem diferent. I aquest n’és un. En altres coincidim", ha dit.

Oltra sobre la cavalcada: "La lliçó està apresa"

Un altre dels temes que ha evidenciat tensions entre els membres del Botànic ha sigut l'aglomeració de persones a les portes de l'ajuntament de València durant l'arribada dels Reis d'Orient. Oltra dona per bones les explicacions de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i posa en valor l'assumpció de l'errada en el protocol de seguretat. "Està tot dit i la lliçó està apresa. Si alguna cosa han de tindre aquestes situacions és l'aprenentatge posterior", ha dit. Tot, abans de posar en context la situació en el tarannà valencià i amb apel·lació directa a la responsabilitat de la ciutadania: "En qualsevol país del món poses una tanca i la gent diu, ací alçaran una obra. Ací poses una tanca i la gent s’hi recolza i diu, a veure què passa per ací, perquè hi pot passar una ofrena, una filà, una esquadra o una processó", ha dit.

Escoles segures

La vicepresidenta ha qüestionat la petició d'Unides Podem de plantejar en un comunicat públic el tancament de les escoles, ja que considera la taxa de confinament d'escoles durant el curs lectiu, del 0,9% revela que són espais segurs. I ha instat la formació a proposar aquestes idees en els fòrums institucionals corresponents. També ha recordat que sense la suspensió de l'activitat econòmica no té sentit enviar els menors a casa perquè algú ha de cuidar-los i es poden generar situacions de desigualtat.

La vacunació, un procés laboriós

Respecte de l'acusació pels retards en la campanya de vacunació contra el coronavirus, ha explicat que el procés és més laboriós de l'habitual perquè, entre altres diferències amb la vacuna de la grip, els vials no venen preparats i el fàrmac s'ha de barrejar amb altres solucions perquè no se’n malgaste una gota i, a més, s'ha de revisar l'historial de cada pacient abans de cada injecció. "No és una vacuna que pose 10 en fila i vaja enxufanti-li com deia aquell", ha explicat. I ha recordat que Sanitat Universal preveu accelerar el ritme de vacunació els pròxims dies i comença aquest divendres una nova etapa, amb la vacunació del personal sanitari d'atenció primària.

La condemna a Francis Puig, exemple de transparència

Oltra també ha fet referència a la sanció de l'organisme de competència a l'empresari Francis Puig, germà del president de la Generalitat, per irregularitats en un concurs per a unes corresponsalies d'À Punt. Oltra considera el procés "un exemple de transparència" que pot ser exemple per a altres administracions del passat i que en opinió de la vicepresidenta "demostra que ací es tracta igual tot el món".

També et pot interessar

stats