El Consell no preveu fer obligatòria la mascareta i apel·la a la responsabilitat de les persones

La Generalitat assegura que els brots a la Comunitat Valenciana estan sota control però no descarta adoptar la mesura més avant.

El Consell no preveu fer obligatòria la mascareta i apel·la a la responsabilitat de les persones

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat poc partidari aquest divendres a normativitzar l'ús de la mascareta i fer-lo obligatori en qualsevol situació, fins i tot en espais a l'aire lliure i encara que es complisca la distància interpersonal decretada com a mesura de protecció contra la Covid-19. Argumenta que no veu necessari legislar en aquest sentit en l'escenari actual perquè la situació epidemiològica dels rebrots que s'han declarat a la Comunitat Valenciana en les últimes setmanes "està prou controlada".

La polèmica per la obligatorietat de la mascareta o no ha cobrat força en els últims dies, especialment per l'augment de rebrots que s'està donant a tot l'Estat i els baixos resultats de seroprevalença que reflecteixen l'estudi desenvolupat pel Ministeri de Sanitat. I el fet que algunes autonomies, com ara Catalunya, les Balears o Extremadura a partir d'aquest dissabte, hagen establit per llei l'ús obligatori inclús si es manté el distanciament social, afegeix més pressió.

Aquest divendres s'haguera publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) la resolució de la Conselleria de Sanitat que corregia, en principi, el decret que està en vigor des del 20 de juny i que regula què es pot fer i què no, així com la quantitat de persones que es poden juntar en locals, museus, biblioteques o universitats. Així, almenys, ho va anunciar en roda de premsa el dijous de matí la consellera Ana Barceló, qui anticipava un relaxament en alguns aforaments, que s'ampliarien al 75% en el cas dels bars i discoteques, i fins al 100% en les terrasses sempre que es puga garantir la distància de seguretat entre taules d'un metre i mig.

Hores després, Sanitat anunciava a través d'un comunicat que posposava la publicació de la nova normativa després del debat generat en el consell interterritorial a propòsit de l'ús de la mascareta. La Conselleria encapçalada per Barceló posposa la publicació del decret per a poder "incorporar les recomanacions sobre l'ús de la mascareta" mentre es continuaven "unificant criteris" entre autonomies i el Ministeri de Sanitat, encara que no especifica si s'ha adoptat ja alguna resolució sobre això. Damunt la taula hi ha el debat de si la mascareta ha de ser obligatòria també en espais a l'aire lliure tot i que es puga mantindre la distància de seguretat de metre i mig.

Però el president Ximo Puig aposta per confiar en la responsabilitat de la ciutadania abans que normativitzar-ne l'ús d'aquest element de protecció. "No podem estar permanentment en una posició de normativització de la vida. La ciutadania ha demostrat extraordinàriament prudent i ha fet un gran exercici de responsabilitat". Això no vol dir, però, que la Generalitat descarte obligar la població a portar la mascareta si el creixement dels contagis es descontrola en els pròxims dies: "Si hi ha moments de més intensitat de la pandèmia, per desgràcia haurem de prendre altres mesures". Un context que, per al cap del Consell, encara no es dona. La consellera Barceló remarcava aquest dijous que la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb menor incidència acumulada, amb 1,72 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies.

El missatge que vol traslladar la Generalitat sobre aquest tema és clar: "l'ús de la mascareta quan no hi ha distància interpersonal és absolutament necessari", ha destacat el president. En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicepresidenta primera, Mónica Oltra, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell. La també portaveu del govern valencià ha recordat que ja existeix una norma que obliga a portar mascareta en espais en què no es pot garantir la distància de seguretat.

També et pot interessar