El Consell preveu multes de 60 a 60.000 euros per incomplir les mesures de seguretat per la Covid-19

El decret llei preveu, amb sancions molt greus, suspendre l'activitat i clausurar locals per un període de tres anys.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo / À Punt NTC

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat aquest divendres el decret llei que ha aprovat el Consell per a regular el règim sancionador específic contra l'incompliment de les mesures de prevenció decretades davant de la Covid-19. Bravo ha remarcat que la norma vol protegir la ciutadania i afavorir el compliment de les mesures sanitàries.

La consellera ha dit que no es tracta d'estigmatitzar cap sector i ha insistit que la norma no té voluntat recaptatòria, sinó que la finalitat és dissuasòria. "El que volem és que la ciutadania i els locals d'oci coneguen el catàleg d'infraccions amb la finalitat de persuadir i evitar que es produïsquen", ha ampliat.

Bravo ha anticipat, per exemple, que, en els casos de menors d'edat, la responsabilitat serà dels progenitors o tutors legals. També ha detallat que hi ha infraccions lleus, que comportatan multes de 60 a 600 euros, com ara l'incompliment d'usar la mascareta o el mal ús, saltar-se la quarantena en cas de contactes directes d'un malalt o infringir una orde general de confinament.

A banda, es consideraran infraccions greus, que podran sancionar-se amb multes de 601 a 30.000 euros, vulnerar el límit d'aforament i no respectar la prohibició d'organitzar o participar en reunions o festes que impliquen una aglomeració o l'incompliment de la distància de seguretat a taule en un establiment, entre altres.

El decret llei, finalment, preveu infraccions considerades molt greus, sancionades amb multes de 30.000 a 60.000 euros, en casos com no respectar el límit d'aforament, així com les mesures de prevenció i higiene a càrrec dels establiments oberts al públic quan supose un greu risc que afecte més de 150 persones, sobrepassar l'aforament de l'establiment si hi ha presents menors d'edat o majors de 65 anys, i organitzar reunions o festes que impliquen una aglomeració que impedisca adoptar les mesures sanitàries o hi haja presents menors d'edat o majors de 65 anys.

Bravo ha defensat que s'anaven incrementant les actuacions policials en locals, a pesar que encara no tenen dades i, per tant, aquest decret vol garantir el compliment de mesures.

Nou servei temporal per a tramitar les infraccions

La titular de Justícia també ha explicat que es crearà un servei temporal ad hoc per a tramitar el procediment administratiu sancionador. El Consell constituirà serveis territorials en cada província, que es coordinaran. Bravo també ha recordat que els fons que es recapten es destinaran a lluitar contra la Covid-19, com ja havia anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Bravo ha remarcat que no es pretén estigmatitzar el sector de l'oci. "Tot aquest catàleg d'infraccions que preveu el decret, estic segura que ajudarà a reforçar aquestes mesures i a garantir-ne el compliment", ha defensat.

Deduccions fiscals per als afectats per ERTO

Per la seua banda, la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, ha explicat la resta d'acords que ha pres el Consell. Ha detallat, entre altres, l'aprovació de les deduccions fiscals en el tram autonòmic de l'IRPF per treballadors afectats per ERTO o per reducció de jornada laboral, que electrifiquen els seus vehicles de transport o que hagen fet donacions durant la pandèmia i per a lluitar-hi contra.

Borsa autonòmica d'ocupació de Policia Local

Bravo també ha explicat que s'ha aprovat un decret llei que permetrà crear una borsa autonòmica d'ocupació temporal de policia local, comuna a tots els municipis, que quedarà sense efecte quan es constituïsca la que està prevista en la llei de policies, el desenvolupament de la qual ha quedat interromput.

El Consell explica que la declaració de l'estat d'alarma i la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 han fet palesa la necessitat de molts ajuntaments amb cos de policia local de comptar amb personal funcionari interí per a poder fer front a l'increment de la càrrega de treball que suposa complir les obligacions de controlar els desplaçaments de població i altres serveis necessaris per a coadjuvar a detindre la pandèmia.

També et pot interessar

stats