El primer Consell de Ministres virtual aprova noves mesures econòmiques per a mitigar l'impacte de la Covid-19

L'executiu espanyol activa una línia d'avals públics perquè les empreses puguen finançar-se amb préstecs a llarg termini.

El Consell de Ministres d'aquest dimarts, el primer virtual de la història
El Consell de Ministres d'aquest dimarts, el primer virtual de la història

El primer Consell de Ministres virtual de la història d'Espanya té previst aprovar aquest dimarts un segon paquet de mesures econòmiques per a mitigar els efectes negatius que l'expansió del coronavirus està tenint en l'economia espanyola. Són mesures que contemplen més liquiditat per a l'economia; suport a famílies i ciutadans vulnerables; flexibilitat en els ajustos temporals de plantilles i suport a la investigació de vacunes i cures de la malaltia. Previsiblement també s'aprovarà la concessió de la prestació per desocupació sense exigir període de carència i la suspensió temporal del pagament de cotitzacions a empreses, autònoms i treballadors.

El president, Pedro Sánchez està acompanyat presencialment de la vicepresidenta primera, dels quatre ministres amb competències delegades per l'estat d'alarma i per la ministra portaveu. Els altres membres del Consell de Ministres hi participen per videoconferència.

L'executiu anunciarà la concessió d'una línia d'avals públics a través de l'ICO perquè les empreses puguen finançar-se en la banca amb préstecs a llarg termini. La mesura mobilitzaria entre 20.000 i 50.000 milions. L'objectiu de les mesures és donar liquiditat a l'economia i protegir al màxim l'ocupació, evitant que l'impacte econòmic "es torne estructural i s'allargue en el temps una vegada que la crisi sanitària quede arrere i s'alcen les mesures de contenció".

ERTO exprés

Entre les mesures s'inclouran en principi l'agilització dels expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTO) en determinats sectors i l'accés a la protecció per desocupació sense exigir període de carència. Les mesures adoptades per les administracions per motiu de salut pública, podran justificar l'ERTO "per força major".

Una altra mesura que es planteja és la suspensió temporal del pagament de cotitzacions a la Seguretat Social per a empreses, autònoms i treballadors. En qualsevol cas, fonts del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions han confirmat que s'ajorna ara com ara l'augment de les bases de cotització.

El govern està considerant també establir una línia d'avals per a ajudar les empreses i agilitzar la concessió de la prestació per cessament d'activitat als autònoms.

Injecció de 18.225 milions en el primer paquet de xoc

Les noves mesures se sumaran a les primeres del paquet de xoc econòmic ja recollides en el decret llei aprovat dijous passat en Consell de Ministres extraordinari, amb la injecció de 18.225 milions per a pal·liar les conseqüències econòmiques, que inclou l'ajornament i fraccionament de fins a 30.000 euros en deutes tributaris per un termini de sis mesos sense interessos, amb tres mesos de carència, i una injecció de 14.000 milions d'euros en liquiditat a pimes i autònoms.

Mesures que s'uneixen a les consensuades per l'Eurogrup d'aquest dilluns. La Comissió Europea flexibilitzarà els objectius de dèficit i adoptarà mesures per a garantir liquiditat, així com l'ús de 37.000 milions de fons estructurals, dels quals 4.100 es destinaran a Espanya.

També et pot interessar

stats