El Consell de Ministres estudia aprovar microcrèdits a tipus zero per a ajudar els llogaters

El govern espanyol també podría aprovar una moratòria a les cotitzacions a la Seguretat Social per a pimes i autònoms.

Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març
Imatge del Consell de Ministres del passat 29 de març / J. M. Cuadrado (Efe)

El govern espanyol podria suspendre les execucions hipotecàries, és a dir, els desnonaments, en els sis mesos posteriors a la fi de l’estat d’alarma, i activarà un paquet d’ajudes al lloguer per a inquilins vulnerables. Les mesures es posen damunt de la taula en el Consell de Ministres d’aquest dimarts per a l'aprovació.

Les ajudes al lloguer funcionaran en forma de microcrèdits a tipus zero per als inquilins. L’executiu avalarà un màxim de 100 milions d’aquests crèdits de poca quantia davant dels bancs, quan els sol·liciten persones desocupades, afectades per ERTO o reduccions de jornada, o quan siguen autònoms i no arriben al límit de tres vegades l’IPREM (indicador públic de renda d'efectes múltiples) i l'arrendador siga un particular o un xicotet propietari. Quan l'arrendador siga un gran propietari d’habitatges o un fons d'inversió, l’inquilí podrà acollir-se a una moratòria de quatre mesos. En aquest cas també podrà beneficiar-se d’una quitació del deute del 50% o d'una reestructuració d'aquest deute a diversos anys, podent-se acollir també l’esmentada línia de microcrèdits.

Aquest dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha anticipat que el Consell de Ministres té previst aprovar “àmplies” mesures relacionades amb el lloguer, que no aniran en la línia de “la condonació de lloguers, sinó dels incentius, de la reestructuració del deute o de diverses circumstàncies referides a la situació de vulnerabilitat de les persones” i orientades a “a arrendadors i arrendataris”.

Moratòria de quotes a pimes i autònoms

El Consell de Ministres d'aquest dimarts també estudiarà aprovar una moratòria per al pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, amb un període màxim de sis mesos, per al col·lectiu dels autònoms i una part de les pimes. Tot apunta que estarà sobre la taula, a més, una prestació extraordinària per a col·lectius vulnerables, com ara el de les treballadores de la llar, com a part del pla de xoc per a mitigar els impactes de la pandèmia de coronavirus.

Fonts del govern espanyol han confirmat que la moratòria de cotitzacions a la Seguretat Social s'abordarà i podria aprovar-se fins i tot amb caràcter d'urgència si hi ha prou consens en el gabinet. L'ajornament de quotes, de fet, ja té el vistiplau del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, tot i que l'encarregat d'articular-ho és el d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Aquesta moratòria és la principal reclamació de les associacions d'autònoms, un col·lectiu que s'havia vist fins ara fora de les mesures extraordinàries que en matèria econòmica estava adoptant el govern espanyol a conseqüència de l'epidèmia. S'han vist abocats a paralitzar l'activitat i per tant la falta d'ingressos els feia difícil haver d'afrontar el pagament de les quotes. Les principals organitzacions d'autònoms ATA, UPTA i Uatae, celebren la mesura.

Garantir la protecció en matèria de violència masclista i de tràfic de dones

El Consell de Ministres també aprovarà un reial decret amb un paquet de mesures per a garantir la protecció i assistència a les víctimes de la violència masclista. El reial decret estableix com a essencials els serveis d'atenció a les víctimes de violència contra les dones, els centres d'emergència i acolliment, els pisos tutelats i els allotjaments segurs per a víctimes de violència de gènere i d’explotació sexual o tràfic de dones amb finalitats d'explotació sexual. Les plantilles de tots aquests centres rebran equips de protecció individual (EPI) per a evitar contagis per coronavirus.

Així mateix, s'inclou la garantia d'una "alternativa habitacional segura" per a les víctimes de tota violència masclista, amb allotjament en hotels, en el cas que els serveis d'acollida no tinguen disponibilitat de places.

El reial decret també garantirà el normal funcionament i prestació del sistema de seguiment per mitjans telemàtics del compliment de les mesures cautelars i de prohibició d'aproximació a la víctima en matèria de violència de gènere.

També et pot interessar

stats