El Consell de Ministres aprova la pròrroga dels ERTO i de les ajudes als autònoms fins al setembre

La ministra portaveu, María Jesús Montero, valora el diàleg social i el paper d'aquesta fòrmula per a "frenar l'hemorràgia del mercat laboral".

María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (Efe)

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest divendres la pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) vinculats a la Covid-19 fins al final de setembre, acordat pel govern espanyol i els agents socials després d’una intensa negociació. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha valorat el diàleg social i la importància d'arribar a mesures consensuades, i ha destacat el paper dels ERTO en aquesta crisi "per a frenar l'hemorràgia del mercat laboral" i mitigar l'impacte de la pandèmia i evitar els acomiadaments.

CCOO, la UGT i la CEOE han donat el vistiplau a l’última proposta que l’executiu va presentar en la taula del diàleg social, pocs dies abans que finalitze l'actual termini, el 30 de juny. L’acord, en forma d’un decret llei i que s'haurà de validar al Congrés, inclou entre altres novetats la possibilitat de mantindre els ERTO de força major per a empreses que encara no han tornat a l’activitat, o l’activació d’aquest mecanisme en companyies que s’hagen vist obligades a tancar per un rebrot del coronavirus.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han explicat que aquest acord servirà per a “reactivar l’economia i tornar al treball”, donar seguretat i certesa a empreses i treballadors, i protegir els sectors i els territoris més afectats.

D'altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat la pròrroga fins al 30 de setembre de la prestació extraordinària per a treballadors autònoms per cessament d'activitat després de l'acord assolit entre el Ministeri de Seguretat Social i les associacions d'autònoms.

El detalls de la pròrroga dels ERTO

L’acord preveu les següents exempcions en les cotitzacions per cada treballador.

- ERTO de força major vigents actualment (aquells que tenen tots els treballadors suspesos d'ocupació):

Per a empreses de menys de 50 treballadors. Se'ls aplicarà una exempció en les cotitzacions del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre.

Per a les empreses amb més de 50 empleats, l'exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre.

Aquests percentatges són menors que els establits fins al 30 de juny, que eren del 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50.

- Exempcions de cotitzacions per als ERTO de força major aplicats a conseqüència de rebrots:

Per a empreses de menys de 50 treballadors. Exempcions del 80%.

Per a empreses de més de 50 treballadors. Exempcions del 60%.

- ERTO de força major parcial (aquells en els quals ja hi ha treballadors reincorporats al seu lloc, però no tots) i ERTO per causes tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció (coneguts com a ETOP).

Empreses de menys de 50 treballadors. Exempcions del 60% pels treballadors que tornaren a l'activitat i el 35% pels que seguiren en l’ERTO.

Empreses de més de 50 treballadors. 40% per cada treballador que es reincorpore al seu lloc i del 25% pel que seguira en el ERTO.

- Les prestacions per desocupació associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència i que impliquen comptador a zero) es mantindran fins al 30 de setembre, excepte les dels fixos discontinus, que es prolongaran fins al 31 de desembre.

- Prohibició en les empreses en ERTO de realització d'hores extraordinàries, l'establiment o la represa d'externalitzacions de l'activitat i la concertació de nous contractes, ja siguen de manera directa o a través d'una empresa de treball temporal.

- Prohibició de contractar o externalitzar tasques per a les empreses en ERTO si els treballadors del seu centre de treball no poden per formació, capacitació i altres raons objectives o justificades, realitzar les funcions encomanades a l'empleat que es contracta o a l'externalització. Aquesta prohibició és aplicable tant als ERTO de força major com als de per causes objectives i són sancionables en cas d'incompliment.

També et pot interessar

stats