El Consell de Ministres aprova l’aturada de l’activitat laboral no essencial durant 15 dies

El decret aprovat inclou el permís retribuït retornable entre el 30 de març i el 9 d’abril per als treballadors.

El Consell de Ministres aprova l’aturada de l’activitat laboral no essencial durant 15 dies

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha comparegut després del Consell de Ministres extraordinari que ha aprovat l’enduriment de les mesures de confinament per a combatre la Covid-19. Les mesures, ja avançades ahir pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença pública, suposa la paralització de totes les activitats laborals no essencials durant un termini de 15 dies. Durant aquest temps, les persones treballadores seguiran percebent el seu sou a través d’un permís retribuït retornable.

Montero ha explicat que “des del govern espanyol s'estan analitzant tots els escenaris possibles i preparant totes les mesures que s’hagen de prendre d’acord amb la comunitat científica i les abordarem amb tota la contundència”. La ministra ha valorat positivament el compliment de les mesures de distanciament social i el seu impacte, però ha instat “a fer un pas endavant per a equilibrar l’impacte del distanciament social d’entre setmana amb les que estan assolint durant el cap de setmana, tot i saber com és de complicat seguir reduint la mobilitat per a la ciutadania”.

Montero ha afegit que “estem a prop de doblegar la corba, però hem de fer un pas més. Aquest decret aprovat pel Consell de Ministres extraordinari és inèdit en la història espanyola i l’hem aprovat d’acord amb els agents socials a qui hem d’agrair la seua cooperació. Hem de reduir a tota costa el nombre de nous infectats i hem de fer-ho mantenint el confinament del major nombre de persones possibles”.

El permís retribuït retornable de nova creació

Per la seua part, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat les implicacions que té en l’àmbit laboral l’aprovació de l’enduriment de les mesures de confinament. L’aprovació del nou permís retribuït retornable segons Diaz té per objectiu “endurir el confinament. La decisió l’hem presa guiant-nos per l’interés general per damunt del particular”. La ministra de Treball ha advertit que “no anem a atendre a pressions de cap tipus per a alterar el confinanent, que aquests dies serà més dur”.

Segons ha explicat Díaz, l’objectiu de la mesura és “reduir la mobilitat a nivells d’un diumenge i tenim una gran oportunitat amb la coincidència amb la Setmana Santa per a fer-ho més fàcilment”. La ministra també ha apel·lat a la Unió Europea fent una crida a la necessitat “d’una Europa més forta i que lidere un nou pla Marshall i d’una Europa que enfortisca els drets socials i dels treballadors”.

Les mesures aprovades hui en l’àmbit laboral no afectaran les persones en situació de teletreball, aquelles que estiguen gaudint d’un permís de maternitat i paternitat i els treballadors dels serveis essencials que ja estaven exclosos a partir de l’aprovació del decret de l’estat d’alarma. Tampoc estaran subjectes al decret les persones que estiguen en situació d’incapacitat temporal o aquelles que estiguen immerses en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

En la seua aplicació pràctica, la ministra de Treball ha explicat que “tothom ha de cedir. Per una part, els empresaris han de garantir el pagament dels sous i, per l’altra, els treballadors hauran de tornar abans del 31 de desembre les hores que no es treballen durant aquests 15 dies, que seran un total de 8 dies laborables”. En aquest sentit Díaz ha puntualitzat que “Hi ha un gran marge en les empreses per a acomodar les hores que s’han de retornar en jornades flexibles o vacances. Ara bé, la devolució de les hores ha de complir amb l’Estatut dels Treballadors pel que fa al descans de jornada diaris i setmanals i han de ser compatibles amb els drets de conciliació”.

També et pot interessar

stats