Consell i govern espanyol negocien perquè el pes poblacional compte més en el repartiment del fons contra la Covid-19

Mónica Oltra assegura que les converses amb el Ministeri d'Hisenda per a concretar la quantitat final continuen obertes.

La vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres
La vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres / Europa Press

El govern valencià negocia amb l'espanyol per tal que el pes poblacional tinga més importància en el repartiment del fons no reembossable que s'ha creat perquè les autonomies puguen fer front a la despesa generada per la crisi del coronavirus. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que les converses sobre els 16.000 milions d'euros que ha de repartir el Ministeri d'Hisenda continuen obertes.

Oltra també s'ha pronunciat sobre la polèmica sorgida aquest dimecres per l'enganxada verbal que tingueren en el Congrés la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el diputat de Compromís, Joan Baldoví, a propòsit de la distribució d'aquests fons. Ha dit que la postura del govern valencià sobre eixe tema ja s'ha explicat al llarg de la setmana i ha confirmat que es treballa amb l'executiu estatal perquè “el pes poblacional tinga més percentatge” i que “les persones compten més que els quilòmetres quadrats”. “No és el mateix una comunitat amb 5 milions d'habitants que amb 2”, ha incidit.

En concret, es negocia sobre la part del fons lligada a la despesa sanitària (10.000 milions) i també perquè en l'econòmica (5.000 milions) es contemple l'impacte de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. La Generalitat defensa que la incidència en aquest àmbit és més gran pel pes que té el sector serveis en el teixit econòmic, la qual cosa el fa “més fràgil”. Sobre la tercera pota, el fons social (1.000 milions) Oltra ha assenyalat que el repartiment sí que té en compte el pes poblacional i la Comunitat Valenciana “no arriba del tot, però està al voltant del 10%”.

També et pot interessar

stats