El Consell exigeix al govern d'Espanya la cogestió de l'ingrés mínim vital

Oltra demana al govern espanyol un tracte igualitari després de l’acord amb el PNB que els permetrà distribuir aquestes ajudes.

Imatge d'arxiu del banc d'aliments al exterior de l'estadi de Mestalla

Euskadi i Navarra gestionaran de forma directa l’ingrés mínim vital que té previst aprovar el Consell de Ministres aquest divendres, gràcies a l’acord que ha tancat el govern espanyol amb el Partit Nacionalista Basc per a garantir-se el suport de cara a la votació de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma. El pacte estableix que aquestes autonomies assumiran les funcions i els serveis de l’Institut Nacional de la Seguretat Social relacionats amb l’ingrés mínim vital abans del 31 d’octubre.

Tot i que es circumscriu al dret foral d’aquestes autonomies, l’acord entre PSOE, Unides Podem i el PNB torna a ignorar les reivindicacions del govern valencià. La vicepresidenta Mónica Oltra no amaga el malestar i exigeix un tracte igualitari al que s’ha donat a Euskadi i Navarra, així com la cogestió de les ajudes per a garantir el dret a la inclusió. Assegura que això permetria coordinar amb eficiència la renda valenciana d’inclusió.

També el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha demanat poder gestionar aquest ingrés. Però el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias ha deixat clar que preval el dret foral en el País Basc i Navarra.

El sendor de Compromís, Carles Mulet, també ha lamentat el “tracte diferenciat” del govern amb Euskadi i Navarra i exigeix el mateix tracte per al territori valencià. Mulet considera una “nova falta de respecte” a autonomies com la valenciana.

I en el mateix sentit que Iglesias, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat que des de que va arrancar el disseny de l’ingrés mínim vital es va considerar que el País Basc i Navarra tindrien un tractament diferent.

El PNB demana recuperar el 100% de competències

D’altra banda, el presidente del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat hui que és important avançar cap a la “normalitat institucional” perquè cada autonomia recupere el 100% de les competències. Ortuzar defén que si el govern decideix demanar una nova pròrroga deuria ser l’última.

També et pot interessar

stats