El Consell demana un toc de queda des de la mitjanit fins a les 6 del matí, i fins al 9 de desembre

Puig espera que la mesura tinga el màxim consens a Espanya però si no hi ha acord, estudiarà alternatives.

VÍDEO | El Consell demana un toc de queda des de la mitjanit fins a les 6 del matí, i fins al 9 de desembre

La Generalitat sol·licitarà aquesta vesprada en el Consell Interterritorial de Sanitat un toc de queda que s'aplique a la Comunitat Valenciana des de la mitjanit fins a les 6 del matí, fins el 9 de desembre. Puig ha traslladat aquest dijous als agents econòmics i socials i als dirigents polítics la proposta. El Consell demanarà que s'aplique a tot l'Estat i si no hi ha acord, que s'aplique a la Comunitat Valenciana. Els sindicats majoritaris i la patronal de la Comunitat Valenciana donen suport a la declaració del toc de queda com a mesura de control de la pandèmia, que permet alhora mantindre l’activitat econòmica.

El president Puig, després de la reunió amb els agents socials, ha defensat que confia que el "confinament horari" o toc de queda que planteja el govern valencià tinga el màxim consens a Espanya perquè estiga avalat jurídicament. Si no hi ha acord en l'àmbit nacional, ha avançat que el Consell estudia alternatives que puguen tenir suport legal.

El president ha insistit que "cal prendre decisions". "Es tracta de fer un gran esforç aquest mes per a veure si podem salvar les festes de Nadal", ha exposat en una entrevista en Onda Cero.

Encara que el toc de queda és un terme que no li "agrada", ha demanat que s'aplique aquesta restricció a tot Espanya per a "acabar amb els brots associats a l'oci desregulat i a situacions que ara ens fan mal", com l'oci nocturn o les reunions familiars i d'amics. "No m'agrada això del toc de queda: en la nit de València no tornarà a haver-hi tancs, hi haurà responsabilitat, policies, persones que treballen per la seguretat de tots", ha emfatitzat amb relació a aquesta expressió que li recorda al 23F.

El president ha deixat la porta oberta a estudiar el límit horari del confinament, que en principi s'ha marcat de mitjanit a les 6 del matí, "per a fer-lo més fàcil als ciutadans". També s'analitzaria la possibilitat d'establir una restricció de les reunions a un màxim de sis persones.

Preguntat per si és possible sense un estat d'alarma general, Puig ha insistit que necessita el màxim consens i que el govern ha de donar potestat a les autonomies per a prendre decisions d'aquestes dimensions. "Si no és així, estem estudiant la possibilitat de fer un confinament horari que pensem que també pot tenir suport jurídic", ha avançat, perquè "no fer res no és l'opció".

Cal evitar la situació de març

El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha explicat aquest dijous que els agents socials han expressat al president de la Generalitat, Ximo Puig, el suport a una possible declaració de l’estat d’alarma. León ha remarcat la importància que té prendre mesures que compatibilitzen l’activitat econòmica i el control de la pandèmia.

El president de la patronal autonòmica, Salvador Navarro, ha qualificat la mesura de "lògica" perquè permet compatibilitzar l’activitat econòmica i el control de la pandèmia. Navarro ha remarcat que cal evitar la situació de març, fet que seria "mortal".

Per la seua banda, el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha afegit que espera que aquest dijous hi haja un acord estatal sobre el toc de queda.

Una imatge de la reunió al Palau de la Generalitat / GVA

La mesura s'aplicaria fins al 9 de desembre

El president de la patronal valenciana ha dit, a més, que aquesta proposta horària afecta l'oci nocturn il·legal, un fet que està afavorint els positius. La resta d'activitats que deuen treballar a la nit, ha puntualitzat, no es voran afectades. "La salut i l'economia és important, i pensem que és la millor mesura perquè l'activitat econòmica no es pare".

Navarro ha defés que la franja horària farà que la restauració anticipe horaris, però els dona temps a treballar. També ha considerat que les 6 del matí també és un bon horari d'inici. El toc de queda s'aplicaria fins al 9 de desembre, ha afegit. La intenció és arribar a Nadal amb unes xifres millorades per a poder aprofitar d'alguna manera les festes, han coincidit a dir Navarro i Sáez.

També et pot interessar

stats