El Consell demana al govern britànic que excloga la Comunitat Valenciana de la quarantena

El president Puig afirma que el nostre territori és una destinació turística segura.

Platja de Benidorm en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat resposta a la mesura del govern del Regne Unit per la qual obliga a fer quarantena aquelles persones que hi viatgen des d'Espanya. Així, Puig ha sol·licitat a les autoritats britàniques que no apliquen a la Comunitat Valenciana, i especialment la Costa Blanca, la recomanació de no viatjar a Espanya ni la imposició de fer quarantena.

Aquesta mesura ha entrat en vigor aquest diumenge després que dissabte el govern britànic decretara l'eliminació d'Espanya de la llista de països exempts de quarantena a causa d'“un canvi significatiu durant l'última setmana tant en el nivell com en el ritme” dels casos de coronavirus.

El president de la Generalitat, que aquest diumenge ha parlat amb l'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliott, li ha demanat que reconsidere la imposició d'una quarantena als viatgers que arriben al Regne Unit procedents de l'estat espanyol, així com la recomanació de no viatjar a terres valencianes. "Estem en les mateixes condicions que les illes Balears i les Canàries", ha afirmat Puig en una entrevista a la televisió d'À Punt. El govern britànic considera segurs aquests dos territoris.

"Açò no és només un trastorn per a la nostra economia, ho és també per als ciutadans britànics"

"Aquest diumenge han arribat 40 vols a l'Altet procedents del Regne Unit. Un terç dels ciutadans britànics que viatgen Espanya ho fan a la Comunitat Valenciana. Açò no és només un trastorn per a la nostra economia, ho és també per als ciutadans britànics", ha declarat Puig.

Puig, que demà té previst parlar amb la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya i el president del govern Pedro Sánchez, vol que s'òbriga un diàleg entre els governs espanyol i britànic. "Hem de ser capaços de fer efectiva una relació de normalitat amb el Regne Unit, perquè aquesta decisió no només afecta el sector turístic, sinó a sectors industrials i acadèmics. Hem de buscar fórmules de seguretat", ha reiterat.

Campanya d'incentiu per al turisme

Per últim Puig ha anunciat que la Generalitat impulsarà a la tardor una campanya d'incentivació del turisme, concertada amb els empresaris, on hi haurà ajudes per a aquelles persones que puguen aprofitar els caps de setmana per a fer turisme dins el territori valencià. "No podem donar per perduda la campanya. Continuarem donant tota la seguretat possible. Si continuen mantenint-se les normes, la Comunitat Valenciana és una comunitat absolutament segura", ha acabat el cap del Consell.

La mesura britànica és, per al secretari autonòmic de Turisme Frances Colomer, "un contratemps més en un estiu que està sent atípic i complicat", que arriba quan el sector "estava començant a notar un relatiu dinamisme per al que queda d'estiu".

Colomer ha explicat que la Generalitat vol mantindre una posició de defensa i persuasió davant les autoritats britàniques i els operadors turístics per a explicar que la Comunitat Valenciana, gràcies a l'esforç del sector i els protocols aplicats, és un destí "segur i aporta arguments per a la confiança dels turistes".

Preocupació en el sector turístic

Així mateix, el president de la Generalitat s'ha reunit amb el president d'Hosbec, Antoni Mayor, qui aquest dissabte va explicar en À Punt NTC que amb aquesta mesura donava "per perduda la temporada turística". Durant la reunió han analitzat les gestions concretes que la Generalitat desplegarà, també davant del govern espanyol, per a defensar el turisme de la Comunitat Valenciana.

La patronal hotelera ha considerat "prioritari" que l'aeroport d'Alacant-Elx s'unisca a la llista de corredors segurs amb el Regne Unit i ha demanat coordinació entre hotelers, operadors turístics i autoritats per a aconseguir-ho.

Finalment, Puig ha recalcat que la Comunitat Valenciana garanteix un turisme "segur" per les mesures establides per la Generalitat i per l'elevat compliment de les normes de protecció. També ha destacat la xarxa de detecció precoç dels casos i les capacitats sanitàries reforçades per part de la Generalitat.

Per la seua banda, el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Manzón, ha anunciat que convocarà una reunió urgent amb representants empresarials del sector turístic perquè considera l'aplicació d'una quarantena un "colp molt dur" per al turisme de la Costa Blanca, i un "revés sense pal·liatius" que obliga a adoptar decisions i a reaccionar de manera ràpida.

Espanya centra els seus esforços perquè s'alce la quarantena britànica a les illes

Per la seua banda, el govern espanyol també ha reaccionat a aquesta mesura. Així, la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, ha anunciat que el govern està "centrant els seus esforços" per a aconseguir que el Regne Unit elimine la quarantena obligatòria per a les persones que arriben procedents de les illes Balears i les Canàries.

Com a raons, González Laya ha explicat que ambdues comunitats compten amb especificitats: són territoris insulars molt controlats i, a més, les dades epidemiològiques a tots dos arxipèlags estan molt per davall de les dades del Regne Unit.

També et pot interessar