El Consell crea el primer Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana

El govern valencià aprova diverses iniciatives econòmiques per a minimitzar l’impacte de la Covid-19.

Oltra, aquest divendres
Oltra, aquest divendres / À Punt

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual es crea el primer Observatori Fiscal autonòmic d'Espanya, com a òrgan dependent i adscrit a la Conselleria d'Hisenda. Segons ha explicat la vicepresidenta primera de la Generalitat, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió del govern valencià, l'organisme naix amb la finalitat de “garantir la millor adaptació de la consciència tributària a les necessitats de la societat valenciana i al context econòmic i social del moment”.

L'Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana tindrà com a missió avaluar els efectes de les lleis fiscals al territori, o promoure la formació ciutadana en aquesta matèria, entre altres. Oltra ha remarcat que la Comunitat Valenciana és pionera a l'Estat a comptar amb un òrgan d’aquest tipus.

L’observatori impulsarà estudis, avaluarà les mesures tributàries del Consell i farà propostes de millora, entre altres funcions. El decret regula també l'estructura de l'organisme, i entre les vocalies hi haurà les universitats, col·legis professionals o organitzacions empresarials.

30 milions per a afectats per ERTO amb rendes baixes

Oltra ha detallat també diverses iniciatives que ha aprovat el govern valencià per a minimitzar l’impacte de la Covid-19. Entre altres, el Consell ha donat llum verda a les bases que regularan la concessió directa d'ajudes econòmiques a persones treballadores de rendes baixes que estiguen afectades per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), com a conseqüència de la paralització de l'activitat econòmica per la Covid-19. L'import total previst per a aquestes ajudes ascendeix a 30 milions d'euros.

La quantia de les ajudes, que tenen caràcter singular per la situació d'excepcionalitat provocada per la pandèmia, ascendirà a 150 euros per persona beneficiària. La concessió es farà de manera directa a totes les persones treballadores en les quals concórreguen els requisits establits. Les persones que puguen ser beneficiàries no han de realitzar cap tràmit, perquè les ajudes es tramitaran d'ofici.

Ajudes a arrendataris

El Consell també ha aprovat el decret que regula la concessió d'ajudes al lloguer per a persones arrendatàries d'habitatge habitual que, per la crisi sanitària i econòmica, tinguen problemes per a atendre el pagament i es troben en situació de vulnerabilitat. La dotació d'aquestes ajudes ascendeix a un import global màxim estimat de 7,5 milions d'euros.

Tractament de residus

Durant la roda de premsa, Oltra ha mostrat un vídeo de la Conselleria d’Agricultura sobre el tractament de residus, com ara el material de protecció contra el coronavirus que hi ha a les cases. En el vídeo, el Consell recorda la importància de la separació de residus, ara més que mai. “El residu que millor es tracta es aquell que no produïm”, acaba el vídeo.

També et pot interessar

stats