El Congrés valida un paquet de mesures econòmiques per a mitigar l'impacte del coronavirus

Els diputats i diputades han votat a favor de derogar l’acomiadament per baixes mèdiques acumulades.

El Congrés atura el ple per a aplaudir els professionals sanitaris
El Congrés atura el ple per a aplaudir els professionals sanitaris / Mariscal (Efe)

El ple del Congrés ha convalidat aquest dimecres els decrets llei aprovats pel govern espanyol que preveuen mesures econòmiques inèdites en la història de la democràcia, per a ajudar empreses, treballadors i ciutadans a afrontar l'emergència econòmica i social originada per la crisi del Covid-19.

La mobilització de recursos per valor de 200.000 milions d'euros (el 20% del PIB), la suspensió dels desnonaments i les moratòries en el pagament de les hipoteques, l'agilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació i una prestació extraordinària per als autònoms que cessen l'activitat o tinguen greus pèrdues són algunes d'aquestes mesures, que han rebut el vot a favor de la majoria dels diputats i diputades.

Altres iniciatives van dirigides a sectors molt afectats, com el turisme, amb una línia de finançament de l'Institut de Crèdit Oficial de 400 milions d'euros, i l'ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que s’acorden entre febrer i juny, vinculats al turisme.

També els ajornaments de deutes tributaris amb l'administració i la prohibició de tallar el subministrament d'electricitat, aigua i gas als consumidors vulnerables formen part d'aquests primers paquets de mesures econòmiques vinculades a l'estat d'alarma.

Derogació de l'acomiadament per baixes mèdiques i ajudes al camp

A banda dels decrets llei pel coronavirus, la majoria dels partits polítics del Congrés han donat suport a la derogació de l'article 52 d) de l'Estatut dels Treballadors que permetia acomiadar per acumular baixes mèdiques en un període de temps determinat. La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat que "hui, més que mai", té sentit eliminar l’article, l'ús del qual ha sigut "fraudulent", i que s’ha de protegir la salut del treballador.

Així mateix han votat a favor del decret llei de mesures urgents per a pal·liar la caiguda sostinguda de preus percebuts pels agricultors, que ha conduït a una situació de crisi del sector agrari sense precedents.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha valorat que el reial decret llei tindrà un "impacte positiu", encara que l'oposició ho ha considerat insuficient per a solucionar el problemes del sector primari.

Calviño avança que s'aprovaran ajudes al lloguer

La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat en la compareixença en el ple del Congrés que el govern espanyol aprovarà noves mesures d'ajuda per als que tenen dificultats per a pagar el lloguer, i ha afegit que les pròximes setmanes continuaran prenent les iniciatives que siguen necessàries.

També et pot interessar

stats