El Congrés rebutja les propostes socials del dictamen per a la reconstrucció

La votació de les conclusions deixa en evidència la fragilitat parlamentària del govern de Pedro Sánchez.

Hemicicle del Congrés
Hemicicle del Congrés / Europa Press

L'acord a Europa no ha sigut possible en l'àmbit polític espanyol. La comissió de reconstrucció del Congrés s'ha tancat sense consens i amb un acord de mínims. El ple del Congrés ha rebutjat aquest dimecres el document amb propostes socials per a afrontar la reconstrucció del país després de la crisi del coronavirus, per la qual cosa no quedaran reflectides en el dictamen global.

La votació dels dictàmens ha deixat en evidència la fragilitat parlamentària de què depén el govern de coalició encapçalat per Pedro Sánchez per a traure avant les seues polítiques. Diferents combinacions amb el Partit Popular, Ciutadans i els socis d'investidura han permés aprovar tres dels quatre documents: els de sanitat, Unió Europea i reactivació econòmica. L'executiu espanyol s'ha vist incapaç d'aconseguir els suports necessaris per a aprovar el de política social.

Per només tres vots, el Congrés ha descartat l'apartat social del text: els 172 suports s'han vist superats pels 175 vots en contra. Els altres tres textos amb les conclusions econòmiques, sanitàries i les referents a la Unió Europea sí que han tirat avant. En el rebuig al bloc social ha tingut un paper crucial el vot de Vox, grup que no va participar en les negociacions, però que sí que s'ha pronunciat sobre el dictamen final.

El vot negatiu del partit d'extrema dreta, així com la fragmentació entre els grups d'esquerra i els grups nacionalistes i independentistes, ha fet que l'àrea social quede finalment fora del dictamen de la reconstrucció.

Ciutadans, determinant en el text econòmic

El vot de Ciutadans ha salvat el dictamen sobre les mesures econòmiques que ajudaran en la reconstrucció del país després de la pandèmia de Covid-19. La formació ha donat suport al text, junt amb formacions com ara Compromís i Més País, després de pactar amb el PSOE una desena d'esmenes, entre les quals es demana complir els terminis de pagament de l'administració amb els proveïdors.

El Congrés ha aprovat per tan sols un vot de diferència –169 a favor, 168 en contra i 11 abstencions– el document, que entre altres mesures elimina la motxilla austríaca. S'anomena així un sistema d'assegurament (o indemnització) d'acomiadament amb què les empreses aporten obligatòriament cada mes certa quantitat a comptes d'estalvi individuals dels treballadors, que ells poden rescatar en cas d'acomiadament, canvi d'empresa o jubilació. Entre les recomanacions també està la de suprimir la regla de despesa durant aquest any i el que ve i permetre utilitzar el superàvit d'ajuntaments i comunitats autònomes per a despeses derivades del coronavirus, així com impulsar un codi sancionador per a les empreses que incomplisquen el pagament a proveïdors.

També et pot interessar

stats