El Congrés debat la creació de la comissió parlamentària per a la reconstrucció postcoronavirus

Funcionarà almenys dos mesos i s’hi negociaran les propostes dels grups per a la reconstrucció econòmica i social.

Reunió de la Mesa del Congrés amb intervencions telemàtiques i sota la presidència de Meritxell Batet
Reunió de la Mesa del Congrés amb intervencions telemàtiques i sota la presidència de Meritxell Batet / Congrés

El Congrés debat aquest dimarts la creació de la comissió parlamentària per a la reconstrucció d'Espanya després de la Covid-19, la fórmula que el govern espanyol ha acordat amb el Partit Popular per a negociar els pactes d’estat necessaris per a la recuperació econòmica i social del país una vegada se supere la crisi sanitària.

En aquesta primera jornada s’intentarà tancar el format de la comissió, que previsiblement acabarà ajustant-se a la proposta del govern de coalició, centrada en propostes de futur, en detriment de la del PP, que pretenia que l’òrgan fiscalitzara la gestió del govern.

La majoria del PSOE i d'Unides Podem en la mesa del Congrés assegura la victòria de la proposta del bloc del centre-esquerra, abans de passar per la junta de portaveus, on estan representats tots els grups. Així les coses, el tràmit podria substanciar-se ja de vesprada.

L’altre escull que ha de superar la comissió, abans de començar a caminar, és l'elecció dels llocs de la taula presidencial i de la presidència. El PP l’ha reclamada al·legant que els socialistes ja presideixen la comissió general de les comunitats autònomes, que analitzarà aquesta reconstrucció des del Senat. Ciutadans també vol que l’oposició la presidisca, i proposa el seu diputat, José Manuel Espejo-Saavedra, com a figura de consens si no hi ha acord.

No obstant això, el PSOE i Unides Podem volen que la qüestió es resolga per votació, per a la qual cosa compten amb el suport suficient. A més, el govern de coalició ja havia encarregat a la vicepresidenta Carmen Calvo coordinar la taula de partits per a parlar de la reconstrucció.

Quatre eixos d’acció i dos mesos de treball per a la reconstrucció

La nova comissió centrarà el debat en quatre eixos: el reforç de la sanitat pública; la reactivació de l'economia i la modernització del model productiu; l'enfortiment dels sistemes de protecció social, de les cures i la millora del sistema fiscal; i la posició d'Espanya davant la Unió Europea.

S’ha establit un termini inicial de dos mesos de treballs, fins al juny, durant els quals es rebran i debatran les propostes dels diferents grups per al futur d’Espanya. Els acords s’establiran en un dictamen que s’elevarà al ple del Congrés perquè s’aprove.

Segons el disseny preliminar del PSOE i d’Unides Podem, la comissió donarà veu a tots els partits amb representació al Congrés, també als minoritaris, però aplicarà el criteri del vot ponderat, segons els escons que té cada formació al Congrés, per a la presa de les decisions.

També et pot interessar

stats