El Congrés celebrarà una sessió de control al govern la setmana que ve

La cambra baixa començarà a activar les comissions parlamentàries després de l'aturada per l'estat d'alarma.

Reunió de la junta de portaveus del Congrés amb intervencions telemàtiques
Reunió de la junta de portaveus del Congrés amb intervencions telemàtiques / Europa Press

El Congrés ha fet aquest dimarts els primers passos per a reprendre l’activitat ordinària després de l'aturada que ha representat l'estat d'alarma decretat a causa del coronavirus. S’ha acordat alçar la suspensió dels terminis, celebrar una sessió de control al govern la setmana vinent i activar les comissions parlamentàries.

Els membres de PP i Vox en la Junta, però també d’altres grups com EH Bildu, han advocat per restaurar el control parlamentari, més enllà de les sessions amb compareixença del president, Pedro Sánchez.

Després de les primeres restriccions, la mesa del Congrés, amb els vots de PSOE i Unides Podem, va aprovar el 19 de març “parar el rellotge” dels terminis de les iniciatives. Això implicava deixar en suspens les respostes de l’executiu espanyol o la presentació d'esmenes als projectes i proposicions de llei. Tant el Partit Popular com Vox es van queixar, ja que consideraven que s'estava coartant la tasca de control parlamentari que correspon a l'oposició.

A proposta de la presidenta, Meritxell Batet, l'òrgan de govern de la cambra baixa ha decidit que el dilluns 13 d'abril s'alçarà a la suspensió dels terminis reglamentaris per a la tramitació de les iniciatives parlamentàries.

A més, s'ha acordat celebrar una sessió de control parlamentari a l’executiu espanyol el dimecres 15 d'abril. Serà la primera des del 26 de febrer. Des de la declaració de l'estat d'alarma del 14 de març, només s’han celebrat dos plens, tots dos amb presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a convalidar alguns decrets i la primera pròrroga de l'estat d'alarma.

Finalment, s'ha decidit donar via lliure a les comissions parlamentàries per a anar reprenent gradualment l’activitat.

També et pot interessar

stats