El Congrés aprova la tercera pròrroga de l’estat d’alarma amb menys suport de l’oposició

La proposta permet també que els menors de 14 anys puguen eixir al carrer a partir de diumenge.

Imatge del ple del Congrés d'aquest dimecres
Imatge del ple del Congrés d'aquest dimecres / EFE.

El Congrés dels Diputats ha aprovat una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 10 de maig, amb el propòsit de frenar l’expansió de la pandèmia. La proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tingut el vot en contra de 60 diputats, una xifra que contrasta amb el suport unànime de les forces polítiques que van rebre la petició inicial. 232 diputats han votat a favor i 16 s'hi abstingut.

A més d’allargar l’estat d’alarma fins al 10 de maig, la nova pròrroga valida el Ministeri de Sanitat per a decretar, per primera vegada, mesures diferenciades per territoris i permet que els menors de 14 anys puguen eixir al carrer a partir d’aquest diumenge.

A més a més, habilita el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a adoptar noves decisions. D’aquesta manera, podrà “adaptar territorialment” les restriccions sobre els comerços i els locals culturals i d'oci que han d’estar tancats.

Vot en contra de Vox, la CUP i JxCat

Han votat a favor de la norma els partits que conformen el govern de coalició, el PSOE i Unides Podem, així com el Partit Popular, Ciutadans, Més País, el PNB, Compromís, el BNG, UPN, Coalició Canària, Fòrum Astúries, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix.

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha recordat que el seu grup ha propiciat el pacte més generós que s'ha fet en la història d'Espanya a pesar que l'actual govern és el que té menys poders i menys suport electoral.

Cada pròrroga que ha demanat el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha anat trobant més contestació. Fa dues setmanes ja es va trobar amb el rebuig de Vox i de la CUP, als quals s’han sumat els independentistes de Junts. Per la seua banda, Esquerra Republicana de Catalunya i Bildu s’han decantat per l'abstenció.

Sánchez fixa a meitat de maig “l'horitzó de desescalada”

Durant la seua intervenció a la Cambra Baixa per a sol·licitar la tercera pròrroga de l’estat d’alarma, Sánchez ha fixat la segona meitat del mes de maig com “l'horitzó de desescalada” de les mesures que s'han adoptat per a fer front a la pandèmia de coronavirus. Així mateix, ha matisat que “la desescalada serà lenta i gradual perquè ha de ser segura” i que “no hi haurà decisions definitives, sinó avanços i retrocessos en funció del comportament del virus”.

Amb aquest horitzó de desescalada, ha explicat que s'aniran modificant les condicions de l'estat d'alarma i que s’ajustaran als nous escenaris, sempre amb la premissa de mantindre fora de perill el sistema de salut.

Rebutjades totes les propostes de modificació de l'estat d'alarma

El Congrés ha rebutjat aquest dimecres les propostes dels grups parlamentaris per a introduir canvis en les condicions del nou estat d'alarma, el tercer, que s’estendrà fins al 10 de maig.

Una àmplia majoria ha descartat canviar les circumstàncies de la nova fase que s'obrirà el 27 d'abril i que arribarà fins al 10 del mes que ve, moltes de les quals estaven referides a la flexibilització de les eixides al carrer dels xiquets menors de 14 anys.

EH Bildu, Cs, BNG, Més País, Compromís, JxCat, ERC i Vox han sigut els partits que han registrat propostes de resolució. Cap ha tirat avant.

També et pot interessar

stats