El confinament incrementa les addiccions al joc en adolescents

El 2,5% té problemes amb el joc en línia, però els xics presenten tres vegades més risc de patir una addicció que les xiques.

VÍDEO | El confinament incrementa les addiccions al joc en adolescents

El confinament per la crisi sanitària de la pandèmia de la Covid-19, ha pogut incrementar l’addicció al joc i a les xarxes socials per haver-ne augmentat l’exposició i, a més, ha propiciat que baixe l’edat d’inici en el consum. Així es desprén d’un informe de la Universitat de València i la Fundació Mapfre, que assenyala que vora del 2,5% dels joves entre 11 i 20 anys presenta addicció al joc en línia, encara que els xics presenten tres vegades més risc de patir-ne que les xiques.

L’estudi Detecció precoç i prevenció d’addiccions tecnològiques en adolescents també mostra que un 5% d’adolescents pateixen addicció a les xarxes socials i al telèfon mòbil, i que un 15% dels joves les usen “de manera excessiva”. Aquestes conclusions s’extrauen d’una enquesta feta durant els mesos previs al confinament a 2.808 estudiants d’entre 11 i 20 anys de 32 centres educatius de tot Espanya.

Addiccions diferenciades per sexe

Una de les principals conclusions és que les xiques mostren nivells d’addicció més elevades i també majors conductes de risc al mòbil i les xarxes socials, i els xics, als videojocs i les apostes en línia, i que respecte d’aquestes últimes tenen fins a tres vegades més risc de patir addicció que elles. El nivell d’addicció al mòbil de les xiques és del 8,2%, i un 3,2% dels xics.

WhatsApp és la principal eina de comunicació i, també són les xiques les que mostren nivells més alts d’addicció i risc d’addicció més elevats: 8,9 enfront del 4,2. La raó és que elles senten més necessitat de no perdre’s res del que ocorre en les comunitats virtuals en què estan presents.

El joc en línia és una activitat principalment masculina –el 18,3% dels xics enfront del 2,2% de les xiques– i més addictiva que el joc tradicional, la qual cosa fa que els adolescents homes siguen més vulnerables a patir addicció al joc. Ells també usen més els videojocs que elles i mostren indicadors d’addicció i risc de dependència molt més elevats (7,1 enfront del 2,3%).

Una enquesta per a detectar addiccions: Tecnotest

Per tal de tractar de previndre addiccions tecnològiques, la Universitat de València ha creat la primera eina a Espanya per a detectar-les: un test gratuït i on s’utilitzen 24 preguntes, 12 d’elles clau, dividides en 4 categories: mòbil, xarxes socials, videojocs i joc en línia. L’enquesta virtual, de 3 a 5 minuts de duració, està dissenyada per a ajudar metges, psicòlegs i professors.

Si l’adolescent respon “sí” a totes les preguntes clau de cada bloc, se sospita que hi ha addicció i serà necessària una avaluació exhaustiva per part d’un especialista en addiccions.

També et pot interessar

stats