El confinament domiciliari, en el centre del debat polític

Els socis del Botànic discrepen de la idoneïnat d'aquesta mesura extrema mentre l'oposició demana més informació.

Un treballador d'un restaurant del centre de València baixa la persiana del local
Un treballador d'un restaurant del centre de València baixa la persiana del local / Biel Aliño (Efe)

L'empitjorament de la pandèmia a la Comunitat Valenciana després de Nadal ha portat aquest dilluns a primera plana del debat polític el confinament domiciliari, la mesura més extrema possible per a intentar tallar la transmissió del virus i que, de moment, ha descartat el govern espanyol.

Representants dels tres partits que integren el Botànic s'hi han pronunciat al respecte en declaracions en les Corts, manifestacions que evidèncien les diferències que existeixen sobre aquesta qüestió en el si del govern valencià. Mentre que Podem ha insistit directament que cal tornar a un confinament similar al dels mesos de març i abril i detindre tota l'activitat no essencial, col·legis inclosos, Compromís demana estudiar mesures "més dures" que no comporten la suspensió de classes. El PSPV-PSOE, en canvi, defén que la Comunitat Valenciana està "pràcticament confinada" amb les últimes restriccions decretades pel Consell.

Per a Podem, que en els últims dies s'ha desmarcat en diverses ocasions dels seus socis i ha demanat reiteradament al Consell que decrete el confinament domiciliari, la pandèmia està dibuixant "dades absolutament inacceptables", segons ha expressat el diputat Ferran Martínez. Podem defén la tesi que prendre ara les restriccions "més robustes possibles", servirà perquè "estiguen vigents el menor temps possible".

Des de Compromís veuen amb bons ulls que s'endurisquen les restriccions. De fet, és la postura que ha defés la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en les últimes setmanes. Tot i això, la potestat de decretar una mesura tan extrema correspon al govern estatal i la Generalitat només pot demanar-ho, ha recordat el portaveu en les Corts, Fran Ferri. "Si cal tancar una part de l'economia, ho haurem de fer. Hem d'avançar-nos al virus", ha recalcat el diputat autonòmic, qui també demana augmentar les restriccions en tot Espanya perquè el pla de vacunació siga efectiu. El punt de fricció principal amb Unides Podem és el que fa referència als centres escolars. A diferència dels morats, Compromís aposta perquè continuen oberts perquè, diuen, són espais segurs, serveixen per a detectar casos i "precisament en el Nadal sense classes és quan més han pujat els contagis. També eviten, al seu parer, els xiquets i les xiquetes s'hagen de quedar amb els avis mentre els progenitors treballen.

En el PSPV consideren que les restriccions que van entrar en vigor el passat dijous i que inclouen l'avançament del toc de queda a les deu de la nit i el tancament de l'hoteleria a les cinc de la vesprada són suficients perquè, amb aquestes, la Comunitat Valenciana està "quasi confinada". El portaveu dels socialistes a les Corts, Manolo Mata, s'ha mostrat sorprés perquè plane ara un debat sobre un possible confinament domiciliari quan la Comunitat Valenciana va ser "la que va prendre les mesures més restrictives per a Nadal". El diputat descarta el tancament dels centres escolars i apel·la a la responsabilitat individual de les persones per a respectar les restriccions vigents: "Si tots les complírem, probablement no estaríem en aquest nivell de contagis", ha lamentat. Sobre les diferències amb els dos altres socis en el Botànic, el socialista ha assegurat que el Consell pren les decisions col·lectivament i que ell no criticaria "mai" els seus companys de govern. D'altra banda, ha garantit que el president de la Generalitat, Ximo Puig, atendrà la petició de reunió amb la líder del PPCV, Isabel Bonig, en les pròximes hores o dies "com habitualment".

L'oposició reclama més informació

La síndica del PP a les Corts, Isabel Bonig, ha demanat al Consell una veu "unànime" sobre les mesures i que qualsevol decisió s'adopte amb temps: "Podem diu una cosa, Compromís una altra i el senyor Puig diu una altra", ha lamentat. A més, ha acusat el govern valencià de "falta de gestió i planificació". Per la seua banda, la portaveu adjunta del PPCV a les Corts, Eva Ortiz, ha exigit al Botànic que "diga la veritat" sobre la situació sanitària.

El líder de Ciutadans, Toni Cantó, s'ha posicionat en contra d'un confinament total i ha dit que implantar aquesta mesura "significaria la derrota de la gestió del tripartit", mentre que "en altres comunitats s'ha demostrat que sense un confinament s'ha pogut superar la situació dramàtica". Ha posat com a exemple la Comunitat de Madrid, on, ha dit, "es van fer infinitament més proves i un confinament per àrees de salut".

El grup parlamentari de Vox no s'ha pronunciat sobre aquesta mesura, però han participat aquest dilluns en una manifestació organitzada per hotelers a Elx en protesta per les últimes restriccions sanitàries decretades pel Consell. Mesures que, segons afirmen, "estan abocant a la ruïna milers de negocis valencians".

També et pot interessar

stats