La conferència en suport dels migrants i refugiats veneçolans reuneix 2.544 milions d’euros

L’acció solidària dirigida als cinc milions de persones que han fugit de Veneçuela la impulsen el govern espanyol i la UE.

L’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, aquest dimarts
L’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, aquest dimarts / Olivier Hoslet (Efe)

La conferència de donants en suport dels migrants i refugiats veneçolans i els països llatinoamericans que els acullen ha reunit contribucions internacionals per 2.544 milions davant d’una crida a la solidaritat en una situació agreujada per la Covid-19. Aquesta acció solidària l’ha convocada el govern espanyol i la Unió Europea (UE), amb el suport de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), i té l’objectiu de reunir fons per a fer costat a les comunitats d’acolliment dels més de cinc milions de persones que han eixit de Veneçuela fugint de la crisi política i econòmica.

Els participants, entre els quals hi ha més de seixanta països i organismes internacionals, han alertat de l’emergència en què es troben els veneçolans desplaçats, amb l’amenaça afegida actualment de la pandèmia.

L’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha destacat que s’ha provat que la de Veneçuela “no és una crisi oblidada”. I ha explicat que cada donant decidirà quina part de la contribució que ha fet ajudarà als països d’acolliment i quina es destinarà a posar remei a la situació dins de Veneçuela.

Preguntat per les peticions de Veneçuela que l’ajuda internacional s’use per a organitzar el retorn dels seus ciutadans, l’alt representant ha dit que, en el cas que aquesta es dirigisca als països d’acolliment, aquests podran utilitzar-la per a aquesta finalitat, si la repatriació “és voluntària i en condicions segures”.

Maduro titla els països promotors de “club d’estafadors”

Maduro titla els països promotors de “club d’estafadors”

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha qualificat de “club d’estafadors” els països que han donat diners per a fer costat als migrants i refugiats que van eixir del país.

El mandatari va assenyalar que en aquella reunió no van parlar sobre el fet que “als migrants veneçolans els estan fent fora de les seues cases, dels seus treballs”, ni sobre que “hi ha xenofòbia i una persecució nazifeixista” contra ells. Segons el govern de Caracas, més de 50.000 veneçolans han tornat al país durant la pandèmia de Covid-19. Maduro va atribuir aquest retorn al fet que “fugen” dels governs dels 17 països que componen el Grup de Lima, als quals també va qualificar de “club d’estafadors polítics”.

També et pot interessar

stats