Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Les condicions insalubres de l’allotjament dels temporers, clau del rebrot a Lleida

26 min.
tp

Els rebrots de coronavirus continuen alguns punts del territori espanyol. En el cas de la Comunitat Valenciana, el de Castelló és el més significatiu. A altres parts d’Espanya, com ara Lleida, comarques com el Segrià romanen confinades per a evitar la propagació del virus. El fet que a aquesta zona el brot s’haja originat en empreses hortofructícoles ha despertat la por.

Per a Soledad Montaner, responsable del sector del camp de CCOO PV, el motiu de la propagació del virus a Lleida ha sigut fruit de les condicions insalubres dels allotjaments dels temporers. Ha assegurat en Les notícies del matí que, en aquest sentit, el camp valencià està en millors condicions, i que a hores d’ara, no hi ha cap campanya forta de recol·lecció. A pesar d’això, ha alertat de la necessitat de prendre les mesures adients quan comence la campanya del caqui i la verema al setembre.

“Ens hem posat en contacte amb les empreses i parlat amb les patronals perquè es complisquen les mesures de seguretat, que hi haja aigua per a rentar-se les mans, mesures de distanciament, gel hidroalcohòlic”, ha assenyalat. Creu que on hi pot haver dificultats és en les persones que venen de fora a treballar per la qüestió dels allotjaments, per la qual cosa ha convidat el sector a oferir-ne en condicions còmodes i higièniques, respectant els aforaments i altres mesures de seguretat.

Deute de la societat amb els treballadors del camp

Soledad Montaner també ha denunciat les condicions en què estan molts treballadors del camp. Assegura que algunes empreses actuen com una màfia, explotant treballadors, en moltes ocasions immigrants. “Estem fent una tasca inspectora, però hi ha més defraudadors que inspectors”, s’ha lamentat. “Un dels sectors més precaris, com és el camp, és on menys problemes de Covid-19 hi ha hagut”. I ha afegit: “No hem de tindre por; la major part dels casos s’han produït en empreses on es treballa en espais tancats, no al camp”.

Contingut no disponible