Condemnen la Conselleria de Sanitat per exposar al virus el personal sanitari sense la protecció necessària

Un jutjat veu incompliments en la normativa sobre prevenció de riscos laborals i insta els professionals afectats a exigir indemnitzacions.

Protesta de personal sanitari convocada per CESM-CV contra la Conselleria de Sanitat, en una imatge d'arxiu
Protesta de personal sanitari convocada per CESM-CV contra la Conselleria de Sanitat, en una imatge d'arxiu

Un jutjat d'Alacant ha condemnat la Conselleria de Sanitat Universal per "exposar directament" al contagi el personal sanitari i posar en risc la salut del col·lectiu durant la primera onada de la Covid-19. La sentència estima parcialment la demanda que va interposar el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV), que ara demana la dimissió "immediata" de la consellera Ana Barceló.

En concret, el text assenyala que Sanitat Universal ha incomplit reiteradament durant les pròrrogues de l'estat d'alarma decretat en març la normativa en matèria de prevenció de riscos laborals. Amb això va "generar un greu risc per a la seguretat i la salut dels facultatius sanitaris a la província d'Alacant [...] i va provocar l'exposició directa al contagi de la malaltia infecciosa Covid-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-2".

El tribunal condemna per això el departament dirigit per Ana Barceló a subministrar tots els equips de protecció individual necessaris perquè els professionals sanitaris puguen desenvolupar la seua faena de forma segura. També remet els demandants afectats a acudir a la via contenciosa administrativa per a exigir les indemnitzacions que puguen correspondre. CESM-CV ja ha avançat que recorrerà contra aquesta decisió perquè siga el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (Tsjcv) el que fixe les quanties a les quals, tal com reconeix la sentència, tenen dret els demandants.

El secretari general de CESM-CV, Víctor Pedrera, ha assegurat que el sindicat "no descansarà" fins a esgotar tots els procediments oberts per la "gestió negligent" que ha dut a terme la Conselleria de Sanitat per la pandèmia i anuncia noves demandes.

També et pot interessar

stats