Les comunitats autònomes es preparen per a recuperar el control de la desescalada

Els consellers de Sanitat es reuneixen amb Salvador Illa per a plantejar les seues propostes i peticions per a passar de fase.

Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa
Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa / J.J. Guillen (Efe)

A partir del 8 de juny, més de la meitat del país podria estar en la fase 3 de la desescalada, moment en què les comunitats autònomes decidiran com administrar aquesta etapa. Algunes ja s’estan preparant per a recuperar el control de la gestió de la crisi. D’això parlaran aquesta vesprada els consellers autonòmics amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la reunió per videoconferència del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en què plantejaran les seues propostes i peticions per a passar de fase.

La cita es produeix després que el cap de l’executiu, Pedro Sánchez, anunciara que els presidents autonòmics controlaran el pas de la fase 3 de la desescalada a la nova normalitat i una vegada que el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha dit que creu que a partir del 8 de juny es podrà viatjar no sols entre províncies, sinó també entre comunitats autònomes que estiguen en la fase 3 de la desescalada.

Tot Espanya, excepte Madrid, Barcelona i la seua àrea metropolitana, part de la província de Lleida i bona part de Castella i Lleó, podria entrar en la fase 3 el 8 de juny, sempre que no hi haja imprevistos. A partir d’aquesta data, seran, per tant, els governs autonòmics els que decidiran quan s’alça l’estat d’alarma en els seus territoris, a més del nombre de dies que volen romandre en la fase 3.

La majoria de comunitats ja han anunciat la intenció de sol·licitar el pas a la fase 3, mentre que altres, com la Comunitat Valenciana, ho han deixat en l’aire. El cap del Consell, Ximo Puig, confia que en quinze dies els valencians es puguen moure entre províncies i també a altres regions que es troben en la mateixa fase de la desescalada, encara que no ha avançat si sol·licitarà aquesta setmana el pas a la fase 3: “La decisió s’adoptarà amb total prudència i sense tindre més pressa de la necessària”, ha dit.

També et pot interessar

stats