Les comunitats autònomes podran gastar 3.200 milions d’euros més en sanitat procedents dels fons Feder

El govern espanyol permetrà als territoris reprogramar ajudes no assignades encara per a cofinançar despeses en la lluita contra la Covid-19.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la de Política Territorial, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la de Política Territorial, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Ministeri d’Hisenda ha anunciat aquest dijous que les comunitats autònomes podran imputar un total de 3.200 milions dels fons Feder, encara no assignats ni executats, a despesa sanitària per a combatre la pandèmia del coronavirus. La mesura és producte de les negociacions entre el govern d’Espanya i la Comissió Europea amb l’objectiu de dotar de més recursos els territoris autonòmics perquè puguen reforçar el sistema sanitari, segons assenyala Hisenda en un comunicat.

Així, el govern espanyol canvia el criteri comptable i permetrà que les autonomies gasten fons extraordinaris. L’ajuda encara no assignada a operacions seleccionades en els programes operatius regionals podrà reprogramar-se per a cofinançar despeses sanitàries lligades amb la lluita contra la Covid-19.

Es tracta, per exemple, de despeses en equipament sanitari, material de proves, equips de protecció personal, instal·lacions de reforç, personal addicional contractat, actuacions d’R+D+I o aplicacions telemàtiques per a monitoratge, seguiment i anàlisi de dades.

Amb el vistiplau de Brussel·les, el Ministeri que dirigeix María Jesús Montero sol·licitarà ara a les comunitats que li remeten una proposta de reprogramació del programa operatiu Feder, tal com ella mateixa va traslladar als consellers en la reunió que van mantindre dijous passat. També els va explicar que aquests fons no assignats susceptibles de destinar-se a despesa sanitària seran finançats al cent per cent per les autoritats comunitàries. A més dels 3.200 milions, les comunitats autònomes també tenen la possibilitat de modificar la destinació de les operacions que, ja assignades, no s’hagen executat.

Aquesta mesura s’uneix a una bateria d’iniciatives que ha adoptat el govern espanyol en les últimes setmanes per a garantir a les comunitats la liquiditat necessària per a abordar la crisi sanitària, social i econòmica generada per la pandèmia. El president, Pedro Sánchez, en va anunciar diumenge passat una, la creació d’un fons no reembossable de 16.000 milions per a les autonomies, dels quals 10.000 milions són per a despesa sanitària; 5.000 milions per a compensar la caiguda dels ingressos autonòmics per la baixada de l’activitat; i 1.000 milions per a despesa social.

També et pot interessar

stats