Les Comunitats Autònomes hauran de poder duplicar els llits d'UCI per a iniciar la desescalada

És un dels requisits que planteja l'informe Recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició.

Simón i Illa entreguen al president Sánchez l'informe amb les recomanacions per a la transició
Simón i Illa entreguen al president Sánchez l'informe amb les recomanacions per a la transició / Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Ferderico Simón, han entregat aquest diumenge al president del govern, Pedro Sánchez, l'informe Recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició, que planteja les línies estratègiques i les condicions que els diferents territoris hauran de complir per a poder iniciar la desescalda.

L'entrega s'ha fet just abans que començara la reunió dominical amb els presidents i les presidentes de les comunitats autònomes, que a hores d'ara ja disposen també del text.

Garantir quatre capacitats sanitàries

Segons l'informe, la transició cap a la nova normalitat ha d'estar guiada per criteris epidemiològics i de salut pública i per objectius operatius específics que puguen valorar-se, però tots han de garantir quatre capacitats estratègiques del sistema sanitari: l'assistència sanitària, la vigilància epidemiològica, la identificació i contenció precoç de fonts de contagi i les mesures de protecció col·lectiva.

Un dels requisits que les comunitats autònomes hauran de complir per a poder avançar cap a nous escenaris de normalitat és que "garantisquen la possibilitat de desplegar capacitats addicionals que estiguen operatives ràpidament, el que implica disposar del doble de llits d'UCI, i identificar els espais que permeten un increment de fins al triple de la capacitat anterior a l'expansió del coronavirus".

L'informe els demana també tractar en zones separades les persones contagiades de coronavirus o sospitoses de ser-ho en l'atenció primària, i si és possible, amb ambulatoris únicament dedicats a la Covid-19.

Vigilància, identificació i control dels casos

Pel que fa a la vigilància epidemiològica, l'informe explica que s'establiran indicadors i protocols de vigilància per a monitorar els casos sospitosos i confirmats i les comunitats autònomes hauran d'establir mecanismes de transmissió de la informació, que permeten una alerta i una resposta en un màxim de 24-48 hores. També se'ls demanarà per poder iniciar la transició, una capacitat adequada per a la identificació i contenció de fonts de contagi.

Les diferents estratègies s'hauran de dirigir a reduir el nombre de casos fins a un nivell assumible pel sistema sanitari, evitant el risc que es desborde o que puga tornar a patir l'estrés registrat en la primera onada epidèmica. L'objectiu principal, diu l'informe, és garantir l'assistència de qualitat de tots els pacients, tant de Covid-19 com d'altres malalties i la protecció dels més vulnerables, minimitzant el cost humà, social i econòmic durant la gestió de l'epidèmia.

Confinaments totals o parcials

A més, la reducció màxima dels casos de Covid-19 "exigirà mesures de distanciament social, que poden incloure el confinament total o parcial de grans grups de població durant llargs períodes de temps, amb l'esperança de poder eliminar el virus o per a donar marge al desenvolupament d'una vacuna que podria tardar més d'un any a estar disponible", assegura el text.

Mentre la vacuna arriba pot passar un any, i donat l'alt impacte de la Covid-19 sobre el sistema sanitari, "no és raonable basar les estratègies de control de l'epidèmia en el fet que un percentatge prou alt de la població desenvolupe la immunitat total o parcial, el que implicaria un nombre inacceptable de casos i defuncions", asseguren els autors de l'informe.

També et pot interessar

stats