Les comunitats autònomes discuteixen el repartiment del fons de reconstrucció

Puig mostra la seua decepció i reivindica novament el criteri poblacional.

VÍDEO | Les comunitats autònomes discuteixen el repartiment del fons de reconstrucció

A menys de 24 hores perquè molts territoris donen el salt a la fase 1 de la desescalada, els presidents i les presidentes autonòmiques han mostrat aquest diumenge al cap de l’executiu, Pedro Sánchez, les seues posicions i demandes, especialment pel que fa al repartiment del fons extraordinari no reembossable de 16.000 milions d’euros destinats a la reconstrucció econòmica i social del país.

Ximo Puig ha mostrat la seua decepció perquè la Comunitat Valenciana no haja entrat de manera global en la nova fase i ha tornat a exigir que el criteri poblacional siga el que marque la distribució del fons.

En busca d’una fórmula de consens

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha demanat que aquest fons es destine en funció de la incidència que ha tingut la pandèmia en cada territori, i que es permeta la caça i la pesca esportiva a la seua comunitat.

El cap de l’executiu extremeny, Guillermo Fernández Vara, també ha rebutjat els criteris per al repartiment del fons no reembossable i ha demanat una fórmula de consens, acceptada per tots.

La mateixa demanda l'han realitzada el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, i la presidenta del govern balear, Francina Armengol. També el cap de l’executiu asturià, Adrián Barbón, ha defensat una “posició comuna”, però que tinga en compte l’envelliment de la població i la dispersió dels territoris.

Per la seua banda, el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha considerat “totalment injust” que el repartiment dels 16.000 milions d’euros es realitze en funció del nombre d’habitants i hospitalitzacions, i no en funció dels costos del servei.

Galícia demana major unitat entre autonomies i comandament únic

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat major unitat entre autonomies i comandament únic, i celeritat per a conéixer els requeriments del govern central per a avançar a la fase 2.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a demanar el pas a la fase 1 per a reactivar l’economia d’una regió que “és el motor econòmic” perquè la resta continuen funcionant i ha sol·licitat la posada en marxa del fons no reembossable per a les comunitats autònomes.

Quim Torra ha garantit que el govern català no retallarà la despesa pública per a superar la crisi i ha proposat al govern central l’ús obligatori de mascaretes en els espais públics.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha instat l’executiu a clarificar els límits del dèficit per a poder dur a terme polítiques expansives, ja que la clau per al govern basc és “planificar per a invertir i reactivar”, especialment en el sistema sanitari, en cohesió social i igualtat, i en reactivació econòmica i ocupació.

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, vol que es revise “de manera immediata”, la situació de les províncies de Màlaga i Granada, que han quedat en la fase 0.

Alfonso Fernández-Mañueco, president de Castella i Lleó ha exigit la participació de les autonomies en l’aplicació dels criteris macroeconòmics que decidiran la capacitat de deute i el nivell de dèficit de totes elles arran la crisi sanitària.

La presidenta navarresa, María Chivite, ha demanat també saber amb quins recursos comptarà per a invertir a la seua regió i el president d’Aragó, Javier Lambán, ha assegurat que lluitarà perquè es permeta la mobilitat dels aragonesos per tota la comunitat.

També et pot interessar

stats