La Comunitat Valenciana, tercera en rastrejadors per habitant

Els sis contactes que identifiquen, però, queden lluny de les autonomies que presenten millors xifres.

Una rastrejadora de casos de coronavirus durant el seu torn de treball
Una rastrejadora de casos de coronavirus durant el seu torn de treball / À Punt NTC

Amb la pandèmia del coronavirus, una de les figures que han aparegut amb més força per tal de pal·liar els efectes del coronavirus és la dels rastrejadors. Es tracta de professionals sanitaris la tasca dels quals és determinar, a través d'entrevistes, els contactes amb els quals han estat pròxims els infectats en els dies previs a tindre símptomes. D'aquesta forma poden detectar i aïllar tan ràpidament com és possible altres persones contagiades.

La Comunitat Valenciana és amb 1.008, la que més rastrejadors té treballant activament a la sanitat pública, 20,1 per cada 100.000 habitants. De fet, duplica els 450 d'Andalusia, segona comunitat autònoma amb més rastrejadors, o els 427 de Castella-la Manxa, tercera.

Concretament, la Conselleria ja va informar el passat mes de maig que havien sigut contractats 1.210 professionals per a realitzar el rastreig des d'Atenció Primària, dels qalse 600 eren infermeres i infermers, 334 auxiliars administratius, 185 zeladors i 91 tècnics en cures auxiliars d'infermeria (Tecae), xifra que s'ha reduït fins al miler actual.

La Comunitat Valenciana és, actualment, la que més rastrejadors té treballant activament a la sanitat pública, concretament, 1.008. De fet, duplica els 450 d'Andalusia, segona comunitat autònoma amb més rastrejadors, o els 427 de Castella-la Manxa, tercera.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la tasca dels rastrejadors, especialment en època estival, quan la Comunitat Valenciana rep molts turistes. Puig ha enaltit la figura de l'atenció primària perquè "està fent un esforç extraordinari i ha aconseguit detectar la traçabilitat de la majoria dels brots". A més, ha fet una crida a la prudència i la corresponsabilitat de la ciutadania per evitar nous contagis. A hores d'ara, a la Comunitat Valenciana hi ha una vintena de brots actius i el focus de Gandia, amb 70 persones contagiades, és el que més preocupa les autoritats sanitàries.

Les xifres constaten que la Comunitat Valenciana es troba també entre les primeres amb un nombre menor d'habitants per cada rastrejador, només 4.936. Només la superen Castella-la Manxa, amb 4.766 habitants per rastrejador i La Rioja amb 3.706 habitants per cada rastrejador. A més, sobrepassa àmpliament la mitjana espanyola que es troba en els 11.970 habitants per rastrejador.

Tot i la quantitat de rastrejadors, aquests professionals només detecten, al conjunt d'Espanya, un màxim de fins a 3 contactes per cada nou cas de contagi de coronavirus, segons un informe publicat pel Ministeri de Sanitat. Aquesta xifra sí que augmenta a la Comunitat Valenciana fins als 6, però encara queda molt lluny dels 27 de les Canàries, els 16 de la ciutat autònoma de Melilla, els 12 de Ceuta o el 11 d'Extremadura o Andalusia.

Els professionals es queixen de falta de reforços

A pesar de les bones xifres de la Comunitat Valenciana en matèria de rastrejadors, la vicepresidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, Mari Carmen Gallego, es queixa que en molts centres de salut no s'han reforçat amb personal nou sinó que els mateixos sanitaris han d'allargar el seu horari per a atendre a pacients i fer també el rastreig dels casos positius.

Quasi el 20% dels casos, d'origen desconegut

De l'informe també es desprén que la Comunitat Valenciana ha registrat, des del passat 11 de maig i fins al 15 de juliol, 269 casos de coronavirus sense contacte amb altres casos coneguts. Es tracta d'una xifra que representa el 19,3% dels casos totals diagnosticats en el mateix període, que sumen 1.392 des que va començar la nova normalitat.

També et pot interessar

stats