La Comunitat Valenciana, tercera amb menys casos de coronavirus per 100.000 habitants

No obstant això, en els últims 14 dies s'ha duplicat la incidència i ha passat de 65 a 124 casos.

El sistema sanitari valencià es prepara per a un hivern complicat
El sistema sanitari valencià es prepara per a un hivern complicat / À Punt NTC

Durant l'estiu s'ha disparat la incidència acumulada de casos de Covid-19 a tot Espanya, tot i que a diferents velocitats. Espanya l'ha duplicat i ha passat en els últims 14 dies de 126 a 253 casos per 100.000 habitants, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat En el mateix termini, la Comunitat Valenciana ha experimentat la mateixa tendència, ha passat de 65 a 124, però el volum es redueix a la meitat i és la tercera més baixa de tot Espanya.

El món científic coincideix que la segona onada ha vingut abans del que s'esperava, però no és comparable amb la primera, tal com indica José María Martín Moreno, catedràtic d'Epidemiologia de la Universitat de València. El virus és menys letal, el sistema està més preparat i es contagia a un ritme menor. Les urgències, de moment, aguanten la pressió, però es preparen per a un hivern complicat.

Més casos, però de menor gravetat i menys mortalitat

Les xifres mostren que la segona onada ha vingut amb més casos, però de menor gravetat i menys mortalitat. La corba de contagis té un comportament simètric: primera onada, una vall de maig a juliol, i un creixement sostingut fins al setembre, que és quan comença a caure. El 16 de març hi havia 636 contagiats; el 30 de maig, només 5; el 31 de juliol, 229; el 26 d'agost 638, i el 10 de setembre baixa als 158.

De fet, les urgències estan, ara com ara, "controlades", segons explica Marisa Blasco, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva. "Hem anat augmentant, però no hi ha bloqueig de les UCI", assegura.

Pel que fa a les defuncions, la corba de les morts diàries a la Comunitat Valenciana mostra que el 31 de març hi hagué 56 defuncions, l'11 d'abril, 20. Els mesos de juny, juliol i agost passaren amb poques víctimes mortals, però el 5 i el 12 de setembre hi va haver 8 i 9 víctimes mortals. Tot i això, xifres molt lluny dels registres de la primera onada.

Quantitat de persones que pot infectar un contagiat

Si es posa el punt de mira en el nombre reproductiu bàsic instantani, el que mesura la quantitat de persones que pot infectar un contagiat, les xifres també parlen clar. El valor 1 marca la línia on cal començar a preocupar-se. El 10 de març era de 3,57, va baixar a 0,25 el 10 de maig, al juliol repunta fins a l'1,72 del dia 17, i comença a baixar fins al 0,40 el 13 de setembre.

Marisa Blasco afirma que s'ha millorat "perquè hem aprés", però s'espera que "les urgències empitjoren amb l'hivern".

També et pot interessar

stats