La Comunitat Valenciana tarda dos dies a aïllar pacients infectats de coronavirus

Un de cada tres positius detectats després del confinament no té el focus de contagi identificat.

Detecció del coronavirus per prova PCR
Detecció del coronavirus per prova PCR / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana passen dos dies de mitjana des del moment en què una persona presenta símptomes de Covid-19 i entra en quarantena o aïllament. Suposa el doble de la mitjana estatal, on es tarda un dia.

Aquesta és una de les conclusions de l’últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave) realitzat per l’Institut Carlos III, que analitza els casos de coronavirus notificats per les comunitats autònomes entre l’11 de maig i el 6 d’agost, és a dir, des de l’inici de la desescalada. En concret, la Comunitat Valenciana va entrar al complet en la fase 1 el 18 de maig, tot i que la setmana anterior ja ho havien fet el Racó d’Ademús i 10 departaments de salut.

Durant aquests mesos de tornada progressiva a la nova normalitat, 3.274 valencians i valencianes s’han contagiat de coronavirus; 236, el 7,2%, han hagut de ser hospitalitzats; 17 (0,5%) han requerit passar per l'UCI i 11 han perdut la vida. A Espanya, la xifra de contagis en aquest període ascendeix a 72.146. És a dir, els casos registrats a la Comunitat Valenciana representen el 4,36% del total de l’Estat.

L’informe de l’Institut Carlos III també revela que l’evolució dels casos i hospitalitzacions a tot el país mostra una tendència descendent fins al 14-15 de juny i que és a partir d'aquesta data quan les dades empitjoren. Des de mitjan juny s’aprecia un augment en el nombre de casos i a partir de primers de juliol es constata un increment de les hospitalitzacions.

En tres setmanes s'ha duplicat la incidència acumulada de casos al territori valencià fins als 18,9 positius per cada 100.000 habitants, quasi la meitat que la mitjana del registre a Espanya, que arriba a 37,9. A aquestes dades cal afegir els 344 casos nous confirmats per proves PCR en les últimes 24 hores, una quantitat que no s'havia assolit des del 10 d'abril, quan se'n registraren 367. A Espanya, la xifra de contagis diaris ha tornat a marcar un nou rècord des que acabà l'estat d'alarma i ha arribat fins als 1.895 contagis, sense comptar les dades d'Aragó, que no les va notificar a temps per problemes tècnics.

Un de cada tres positius no sap com s'ha contagiat

L’estudi indica que el 32% dels casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana, és a dir, un de cada tres, s’ha produït sense que hi haguera contacte amb persones infectades i per tant, sense que hi haja un focus de contagi identificat. Es tracta d’un percentatge inferior al de la mitjana espanyola (39,6%) i que algunes comunitats, com Catalunya, arriben a duplicar (66,4%). Però queda lluny de la traçabilitat de zones amb una forta incidència, com Aragó, on el percentatge de persones que no saben on ni com s’han contagiat baixa al 19,4%.

Al territori valencià, la detecció d’un cas positiu permet rastrejar una mitjana de 4 contagis, un més que al conjunt de l’Estat. En alguns casos, es pot arribar a identificar fins a 7 persones infectades a partir del mateix focus.

El 55% dels valencians infectats no presenta símptomes

Segons l’informe de l’Institut Carlos III, més de la meitat dels casos de coronavirus registrats a casa nostra són asimptomàtics (55%). Entre el 45% restant, els que presenten símptomes sospitosos, tarden un dia a acudir a la consulta –quan, a la resta d’Espanya, la mitjana són dos– i tres dies en obtindre un diagnòstic, com passa en la resta del país.

Entre el moment d’acudir a la consulta i el diagnòstic, segons l’estudi, a la Comunitat Valenciana també sol passar un dia, mentre que al conjunt de l’Estat en són dos.

A més, una de cada quatre persones contagiades a Espanya (24,5%) té entre 15 i 29 anys, el 49% dels casos són dones i la mitjana d’edat és de 38 anys.

També et pot interessar

stats