Amb la Comunitat Valenciana són 15 les autonomies on la mascareta és obligatòria

Només Madrid i Canàries continuen sense imposar aquesta mesura a la població.

Amb la Comunitat Valenciana són 15 les autonomies on la mascareta és obligatòria
Amb la Comunitat Valenciana són 15 les autonomies on la mascareta és obligatòria

La Comunitat Valenciana s’ha incorporat aquest dissabte a la llista de comunitats autònomes que han decidit imposar l’obligatorietat d’usar mascareta, amb independència que es puga garantir la distància interpersonal de metre i mig.

Amb la valenciana, ja són 15 de 17 les autonomies que prenen aquesta decisió davant el degoteig de rebrots i el temor a una nova escalada de contagis fora de control. Només la Comunitat de Madrid i les illes Canàries continuen sense obligar la població a portar mascareta sota pena de multa.

El portaveu del govern canari, Julio Pérez, ha explicat que no ampliarà l'obligatorietat de l'ús de la mascareta, però sí que intensificarà la seua "vigilància" perquè, ara com ara, "la situació epidemiològica no requereix que s'estenga l'obligatorietat més enllà del que ja és".

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegurava divendres que la majoria dels 158 brots de Covid-19 que hi ha actius a Espanya, i que afecten 1.993 persones, estan "controlats". A excepció de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, totes les comunitats han detectat episodis de contagi del virus. Les situacions més preocupants continuen sent les d’Aragó i Lleida, on la Generalitat ha decretat el confinament de 200.000.

Augmenten les restriccions a Catalunya

Illa ha informat que el govern manté una comunicació "fluida" amb Catalunya, on tant a la comarca del Segrià (Lleida) com a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) s'està produint una "transmissió comunitària", si bé ha avançat que no li consta que es vaja a produir un confinament domiciliari en aquestes zones.

La Generalitat de Catalunya ha estés les restriccions també a l'àrea metropolitana de Barcelona i a la Noguera, on s'han prohibit les reunions de més de deu persones en l’àmbit públic i privat, s'ha limitat l’aforament als bars i restaurants i el govern ha demanat a la gent que no isca de casa.

Saragossa en fase dos

De la mateixa manera, preocupa el brot de la comarca de Saragossa. El govern autonòmic ha decidit ampliar el retorn a la fase dos de la desescalada, inicialment decretat per a quatre comarques, a Osca, Saragossa i la seua àrea metropolitana i la localitat de Barbastre. A més, s’està fent una crida a limitar els moviments en la capital, que divendres va registrar 246.580 moviments d’entrada i eixida.

Andalusia és la comunitat amb més brots detectats. Fins a 29 s’han produït al conjunt del territori i només Sevilla es manté lliure de focus de contagi. El més preocupant, tot i que ja està controlat, es va donar a un centre d’acollida de la Creu Roja en Màlaga, on es van confirmar 109 positius. Aquesta comunitat ha aprovat l'obligatorietat de l'ús de mascaretes fins i tot a la platja.

El 70% dels positius detectats ara són de persones asimptomàtiques

Des del 16 de juny han saltat 224 brots a Espanya, dels quals en continuen actius 158, que sumen vora 2.000 casos positius. El 49% s'han originat en entorns familiars o familiars mixtos, que s'inicien en una família però després tenen ramificacions amb els contactes amb què aquesta família té relació. Illa ha recordat que el 70% dels casos de Covid-19 que estan detectant en l'actualitat són de persones asimptomàtiques, cosa que demostra que s'estan diagnosticant sobre la base d'una "recerca activa" de casos.

També et pot interessar

stats